“Toza Marković” uskoro bez dinara duga, konačan oporavak na jesen

Pregovori predstavnika Javnog preduzeća ”Srbijagas” i banaka kojima fabrika “Toza Marković” duguje novac su u završnoj fazi. Revizorska kuća “Dilojt i Tuš” izradila je ponudu na zahetv “Srbijagasa” kojim će biti otkupljena potraživanja od svih šest banaka koje su poverioci u prvoj klasi u iznosu od 24 miliona evra. Preostalih 25 miliona evra, u klasi tri, već je velikim delom konvertovano u kapital, tako da će se to uraditi i sa preostalim dugom.

-U načelu postoji saglasnost da će banke prihvatiti ponudu tako da će “Srbijagas” sa dvotrećinskog vlasništva udeličarstva u “Tozi Markoviću” dostići 85 odsto. Tako će se fabrika naći u situaciji da nikome ništa ne duguje – istakao je Vladimir Ilić, direktor “Toze Markovića”.

Pre dve godine 12. avgusta, kada je Privredni sud u Zrenjaninu prihvatio plan reorganizacije kompanija je bila dužna 49 miliona evra, a uskoro će se naći u situaciji da zavisi od sopstvenog rada.

-Do 25. avgusta sve banke treba da se izjasne o ponudi, da se potpišu ugovori i obave finansijske transakcije. Potom sledi odlazak u Privredni sud gde će biti predložen novi plan reorganizacije. Tada će se pristupiti traženju starteškog partnera. Ovo je jedini mogući put da fabrika preživi jer bi u suprotnom kompanija najpre otišla u stečaj, pa u likvidaciju jer ne može da otplaćuje dug – objasnio je naš sagovornik.

Sve četiri proizvodne linije rade u tri smene tako da je dostignut maksimum proizvodnje.

-Stiže nam vrhunac prodaje. Septembar, oktobar i novembar su tri udarna meseca kada “Toza Marković” ostvaruje skoro 50 odsto svojih prihoda – rekao je direktor “Toze Markovća”.

Posle više od dve decenije kikindska fabrika pojavila se na tržištu sa novim modelom crepa. To je omogućeno investiranjem u novu repariranu liniju za proizvodnju crepa u koju je uloženo oko dva miliona evra. Na ovaj način “Toza Marković” izašla je u susret zahtevima tržišta u svih 16 zemalja gde izvozi svoju robu, a to se vidi po povećanim porudžbinama.

-Reč je o crepu većeg formata premijum Kikinda i premijum klasik. Kada je model Kikinda u pitanju 12,5 komada staje u jedna kvdaratni metar. Odličan je odziv tržišta na nove modele crepa. U ovom trenutku prodajemo dnevnu proizvodnju i došli smo u situaciju da nemamo dovoljno robe kolika je potražnja – napominje Ilić.

I za pločicama koje su se prošle godine pojavile na tržištu pod brendom “Toza Marković” velika je potražnja.One su , kako napominje naš sagovornik, moda i veoma je važno da se prati trend na tržištu.I u dve nove linije za proizvodnju pločice uloženo je 450.000 evra. Ono što opterećuje fabriku je dotrajala tehnologija.

-Moramo investirati u liniju pakovanja crepa. Ograničeni smo fizičkom mogućnošću tako da moramo da uložimo novac u automatsko klasiranje – zaključio je Vladimir Ilić.

Prese u proizvodnji pločica stare su više od 20 godina, pa Ilić očekuje dinamičnu zimu po pitanju investicija. U fabriku treba uložiti između pet i šest miliona evra.