“Toza Marković” povećava proizvodnju crepa i pločica

Konvertovanjem 50 miliona evra duga fabrike “Toza Marković” u kapital odnosno udeličarski deo JP “Srbijagas” postaće vlasnik 80 odsto kikindske fabrike crepa. Unapred pripremljenim planom reorganizacije biće verifikovano sve što je urađano, a za njega će se u Privrednom sudu glasati 29. maja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Pošto se sve neophodne formalnosti završe, fabrika od kraja maja neće više imati dugovanja nastala nakon katastrofalne privatitzacije – istakao je Vladimir Ilić, dirketor “Toze Markovića”.

Zahtevi tržišta uslovili su da ove godine nije bilo pauze u proizvodnji tokom zimskih meseci što je bila praksa više od deset godina unazad.

-Cele zime fabrika nije stajala sa radom. Danas radimo u punom kapacitetu, što se sigurno nije desilo poslednjih 15 godina. Nije bilo potrebe da se ove zime radnici šalju na evidenciju Filijale NSZ. Imamo velike planove i za proizvodnju i za prodaju u ovoj godini. Naš zadatak je proizvedemo 35 miliona komada crepa, a da 32 miliona prodamo. Više od polovine planirane proizvodnje je crep većeg formata – kaže Ilić.

U većem formatu proizvode se crepovi “klasik” i “Velika Kikinda”, a za ovim proizvodima raste potražnja. Tokom zime obezbeđene su zalihe kako bi u špicu sezone u avgustu, septembru i oktobru fabrika bila spremna za sve zahteve tržišta. Novi modeli pločica sa brendom “Toza Marković” našli su svoje mesto na tržištu, a deo je uslužna proizvodnja.

-Najveći problem su tehnološke manjkavosti. Tokom predstojeće zime ili sledećeg proleća moramo uložiti novac i otkloniti nedostatke kako bi sledeću sezonu dočekali spremno. Nakon toga očekujem da dođe na red i privatizacija – dodaje Vladimir Ilić.

Naš sagovornik ističe da bez sveobuhvatnog angažmana Vlade RS, rukovodstva JP “Srbijgasa” i gradonačelnika Pavla Markova “Toza Marković” ne bi uspela da opstane. Izvoz na Kosovo je onemogućen što je podjednako štetno kako za fabriku, tako i za partnere na Kosovu sa kojima saradnja traje već četiri decenije:

-Plan je bio da se prošle godine na Kosovo izveze 100.000 kvadrata pločica i 3,5 miliona komada crepa. To znači da smo ostali bez dva miliona evra prihoda.

Najviše crepa i pločica izvozi se u Rumuniju, a rast prodaje zabeležen je i u Bugarskoj. Proizvodi kikindskog brenda izvoze se u 16 zemalja.