“Toza Marković” godinu dana od izlaska iz stečaja

Pri kraju je prva godina od kada je fabrika “Toza Marković” iz Kikinde izašla iz stečaja. Završava se i godinu dna od usvajanja plana reorganizacije tokom koje je postojao grejs period otplate dugova.

-Od jeseni ulazimo u period kada ćemo morati da izvrešavamo i finansijske obaveze predviđene planom reorganizacije fabrike. Tek tada ćemo polagati pravi ispit i pokazati da li postoji mogućnost da opstanemo na tržištu uz ozbiljne obaveze koje imamo. Loše i nedomaćinsko poslovanje prethodnog vlasnika “Tozu Marković” dovelo je do toga da se razmišlja o njenom opstanku – kaže Vladimir Ilić, direktor fabrike.

Tokom protekle godine preduzete su mnogobrojne aktivnosti da se fabrika pripremi za vreme kada će početi otplatu duga. Proizvodni procesi su postavljeni na zdravije osnove, drugačije su organizovani poslovi, a uloženo je i u modernizaciju proizvodnih linija. Monitirana su dva digitalna štampača za proizvodnju pločica u koje je uloženo 450.000 evra.

-Prvi put posle 10 godina imamo sopstvenu proizvodnju pločica . Nakon dva meseca od rada nove linije prodali smo 200.000 kvadrata pločica što je dobar uspeh. Više od 95 odsto proizvodnje crepa je u prvoj klasi, kako je bilo u najboljim danima fabrike – napominje Ilić.

U fabrici godinu dana od izlaska iz stečaja rade dve linije za proizvodnju crepa i dve za pločice. Članovi nadzornih odbora za praćanje i upravljanje društvom doneli su odluku da se potpiše ugovor sa firmom “Bedešči” iz Italije koja je jedan od najpoznatijih proizvođača opreme za proizvodnju crepa.

-Nova linija vredna je 1,5 miliona evra. Dobićemo dve prese, nove kalupe za proizvodnju crepa većeg formata, kao i reparaciju vagona koji su na ivici tehnološke upotrebljivosti. Do kraja godine oprema bi trebalo da bude instalirana, a u januaru i februaru počećemo i probnu proizvodnju. Nov proizvod na tržištu plasirali bi u martu – objašnjava naš sagovornik.

Naredni period biće posvećen pregovorima sa JP “Srbijagas” kao većinskim vlasnikom i Vladom Srbije sa jedne strane i sa bankama sa druge strane.

-Menadžment smatra da bi bilo dobro da se grejs period produži za pola, maksimalno godinu dana kako bi se došlo do maksimalno projektovanih kapaciteta. Želimo da pregovaramo sa banakama i o kamatama jer je glavnica duga višestruko okamaćena – rekao je Vladimir Ilić.

Godišnja obaveza je 2,5 miliona evra, a naš sagovornik kaže da je u ovom momentu teško dati procenu da li će se uspeti sa vraćanjem dugova starih deset godina.U fabrici je zaposleno 625 radnika, od kojih je 200 na neodređeno, a roba se plasira u 16 zemalja u okruženju.“Toza Marković” posluje pozitivno, ima obezbeđenu sirovinu za proizvodnju za narednu deceniju. Planirano je da se do kraja godine proizvede više od dva miliona kvadrata pločica i 32 miliona komada crepa. Proizvodnja pločica biće uvećana 50, a crepa 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.