“Touch of Art” u muzeju “Terra”

Posetioci muzeja „Terra“ koji su sinoć prisustvovali plesu „Dodir umetnosti“ u izvedbi balerina novosadske škole, među kojima i Kikinđanke Maja Nedeljkov, imali su priliku da fantastičnu zbirku skulptura u terakoti dožive iz drugog ugla.

Muzej „Terra“ je u noći plesa „Dodir umetnosti“ izgledao i više sofisticirano u odnosu na njegovu uobičajenu harizmatičnost. Tome je doprinelo romantično ostvetljenje, muzika i i igra koja se odvijala u međuprostoru skulpura nastalih tokom vajarskih simpozijuma godinama unazad. Ideja da se skulpure od gline povežu muzikom na jednistven način nastala je u mislima mlade sugrađanke Maje Nedeljkov. Želela je da prikaže povezanost čoveka sa delima koje stvara svojim rukama, kojima se divimo i koje govore svoju priču.

– Prvi put kad sam ušla u ovaj muzej osećala sam se kao deo neke bajke u pozorištu gde su svi akteri statični i u toj koncepciji nedostajao mi je pokret. Tada sam došla na ideju da unesem pokret ovim performansom, kaže Maja Nedeljkov, autor performansa „Dodir umetnosti“ .

Za muziku je bio zadužen violončelista Roni Beraha iz benda „Istambul nigh“ a pored Maje Nedeljkov u plesu su joj se pridružile prijateljice iz srednje škole.

Nas četiri spojio je ovaj perormans, ruke su nam motiv i tema, jer one stvaraju i povezuju i to smo želele da pokažemo našim posetiocima, dodaje Nedeljkov.

Maja Nedeljkov se nakon završene srednje baletske škole nalazi se na master studijama u Gracu.

– Nisam više toliko u plesu ali kroz sve što radim pokušavam da prožmem plesom jer se na taj način najbolje izražavam. Espkresiju lakše izražavam kroz pokret nego reč, dodaje mlada umetnica.

U rodni grad dolazi dva puta godišnje i poslednju posetu iskoristila je da poseti tada otvoren muzej „Terra“ na prostoru nekadašnje kasarne i ta poseta stvorila je posebne emocije. Izražavanje pokretom u ovom ambijentu ostavilo je je nesvakidašnji utisak na posmatrače.

Prostorom „Terre“ odjekivala je misao Nikole Tesle „Svi smo mi jedno ,ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama“, ovog puta reči izgovorene sa aspekta muzike, plesa, dodira.