Totov gorostas

Uoči najveće manifestacije našega grada, sugrađani se pripremaju kako bi mogli da eventualno konkurišu za najzanimljivije primerke voća ili povrća iz svoje bašte. Jedan od njih je i Rudolf Tot, koji je i ovoga puta nadmašio lični rekord, uzgojivši suncokret, čija je visina 4 ipo metara.

 Nakon neobičnog leta i oscilacija, u vremenskim prilikama, u većini bašta, bar kada su kikindska domaćinstva u pitanju ostao je poražavajući bilans. Takvu godinu je  zabeležio i sugrađanin Rudolf Tot koji je ipak upeo nekako da sačuva desetak stabljika njegovog, sada već čuvenog hibridnog suncokreta, kojim će pokušati i ovoga puta da zadivi sve one koji vole ovu povrtarsku biljku:

 

-Loša godina se vidi i u mojoj bašti. Vetar, sunce i kiša, kao vremenski uslovi, nisu pogodovali uzgoju poljoprivrednih kultura. Tako je i u mojoj bašti. Ali ipak, uspeo sam da uzgojim i ove godine suncokret, koji je viši  od četiri metra.

 

Suncokret je inače najveća biljka iz porodice glavočika. Koren mu može prodreti i do 3 metra u dubinu, a stablo može da naraste i do osam metara. Kako Tot objašnjava, iako je pokušao da uvede neke prijatelje u trku za obaranje rekorda, nije naišao na naročitu zainteresovanost.


Jedinstven, kada je uzgoj ove biljke u pitanju Tot ima nameru da ne prekine tradiciju, pa već priprema strategiju, kako bi mogao sledeće godine, uz određenu zaštitu da uzgoji petometraša.  Seme ovog gorostasa među suncokretom je jestivo, iako neobično bele boje. Kako naš sagovornik objašnjava najčešće ga koristi kao hranu za ptice.