Toplana tužila dužnike i poslala opomene pred utuženje

Dugovanja građana prema “Toplani” ovog momenta najniža su u odnosu na isti period u poslednjih osam godina. Sa druge strane i ovo javno preduzeće duguje “Srbijagasu” najmanji iznos u odnosu na protekle dve godine.

-U ovom trenutku građani duguju 17,6 miliona, a dug za poslovni prostor je 4,7 miliona dinara. Po tužbama “Toplane” za korisnike poslovnog prostora iznos je 8,5 miliona dinara, dok su građani utuženi za 26, 9 miliona dinara. Potraživanja “Toplane” od firmi koje su u stečaju su 6,2 miliona dinara i za ova dugovanja ne možemo da kažemo da li će i kada biti naplaćena. Ukupno potražujemo 64, 2 miliona dinara – istakao je Miroslav Čičulić, direktor JP “Toplana”.

Dugovanja su 193 miliona dinara. Od te sume 147,7 miliona dinara se vodi vanbilansno odnosno suma je deo sudskog spora.

-Opterećuje nas 43,4 miliona dinara koliko potražuje “Srbijagas” od “Toplane”. Ovo je daleko najmanje potraživanje u odnosu na poslednjih nekoliko godina. U isto vreme prošle godine za gas smo dugovali oko 80, a pretprošle oko 140 miliona dinara. Dogovor je da se dug otplati do početka nove grejne sezone – rekao je Čičulić.

Krajem maja “Toplana” je pokrenula 72 tužbe protiv neredovnih platiša koje su predate izvršiteljima. Poslate su i 264 opomene pred utuženje korisnicima sa većim dugovanjima. Čičulić je apelovao na sve korisnike da iskoriste mogućnost reprograma duga koji se može otplatiti na tri rate.