Testirajte se na heptatitise

Od 2010.godine Svetska zdravstvena organizacija je ustanovila 28. jul kao dan obeležavanja borbe protiv hepatitisa.Ove godine obeležavanje je usmereno je ka pozitivnim promenama u prevenciji i lečenju ovih infekcija, da bi se doprinelo postizanju glavnog cilja globalne zdravstvene strategije, eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti.

Slogan i poruka kampanje Svetske zdravstvene organizacije i Svetskog saveza za hepatitis je „Testiraj. Leči. Hepatitis”, istakla je dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje.

 

 

 

Savetovalište za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, hepatitise i polno prenosive bolesti pri Zavodu za javno zdravlje Kikinda u ponedeljak, 30.jula, od 9 do 14 časova organizuje besplatno i anonimno testiranje zainteresovanih građana na hepatise B i C. Za ovu priliku odvojeno je deset testova. Iz Zavoda pozivju zainteresovane da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti na adresi Kralja Petra I 70 – istakla je dr Tatjana Karać.

U 2017.godini od virusnih hepatitisa na teritoriji severnog Banata ukupno su obolele četiri osobe, što je duplo manji broj registrovanih slučajeva nego u prethodnoj godini. U okrugu od akutnog hepatitisa B obolela je jedna muška osoba, od hroničnog oblika hepatitisa B obolele su dve žene,a jedna obolela osoba od hroničnog hepatitisa C. Oboleli nisu vakcinisani protiv hepatitisa B. Od 2005. godine prima se vakcina protiv hepatitisa, a u severnom Banatu obuhvat vakcinisanih u prvoj godini života je 95 odsto.