“Terri” dva miliona dinara za završetak suvenirnice i dokumentacionog centra

Kikinda je jedna od 14 lokalnih samouprava u Vojvodini kojima su pripala sredstva na konkursu za projekte od značaja za razvoj turističkog potencijala Vojvodine. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam obezbedio je ukupno 28 miliona dinara bespovratnih sredstava od kojih je dva miliona dinara odobreno “Terri”.

 

 

 

 

-Terra je kao institucija kulture poznata širom Evrope i sveta. Muzej “Terra” je opet institucija u instituciji jer je jedinstven u svetu. U njemu se nalaze monumentalne skulpture od terakote. Muzej ne samo da ima kulturološki značaj nego i turistički potencijal. Uz suvenirnicu gde će moći da se pronađu male skulpture biće i dokumentacioni centar – istakla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine Grada Kikinde.

U suvenirnicu i dokumentacioni centar do sada je uloženo 11 miliona dinara, a sredstva su zajednički obezbedili Grad Kikinda, Pokrajina i Republika.

-Suvenirnica i dokumentacioni centar je važan deo Muzeja “Terra”. Dodela novca govori u prilog činjenici da Kikinda u poslednje dve, tri godine ima vrlo lepu saradnju sa pokrajinskom administracijom. Naš grad nije više izopšten iz raspodele novca – dodala je Stanislava Hrnjak.

Dokumentacioni centar biće jedinstven u našoj zemlji.

-Mi smo rešili da “Terra” bude dokumentacioni centar. Zamolićemo sve dosadašnje učesnike Simpozijuma “Terra” da pošalju svoje kataloge, monografije tako da očekujem da ćemo za kratko vreme biti opskrbljeni zavidnom dokumentacijom vezanom za skulpturu. Na jednom mestu u Kikindi pod okriljem “Terre” biće dostupan respektabilni materijal o skulpturi Srbije, Balkana, a bogami i sveta – rekao je Slobodan Kojić, direktor CLPU “Tera”.

Odobrena sredstva biće dovoljna za završetak svih radova. Ostalo je da se uredi plato ispred suvenirnice i sitne popravke na samom objektu.