TERRA VIVA mesto gde živi dobar glas

 

Prvo veče Terra Viva art festa koje je održano u dvorištu ateljea Terra obeležilo je izvođenje dva benda iz Beograda, a kikindska grupa Drvo Truo promovisala je svoj novi album.

Ovogodišnji osmi po redu festival otvorila je Jelena Petošević koja je svojom originalnom svirkom i tamnim i prepoznatljivim glasom obogatila prostor, ispunivši svaku prazninu u srcu publike, koja je u većem broju priosustvovala ovoj prvoj koncertnoj večeri.

 

“Lady Jelena” je umetničko ime over šarmantne mlade umetnice , koja je veliki deo života provela u inostranstvu, tačnije u Briselu, studirala je u Londonu, a ovo joj je bio prvi nastup u Kikindi:

-Ambijent je mnogo više nego što sam očekivala. Nikad nisam bila u Kikindi i nisam znala da ovo postoji. Ja jako volim glinu i volela bih da dođem ovde i da malo čačkam glinu, haha! To mi je ideja. Oduševljana sam prostorom. Svaki čošak je totalno drugačiji, bašta je prekrasna. Tamo gde sviramo je zanimljivo jer se vidi ona šuma, kroz svetlost koja dopire. Inače, posle pesme “Nikola” koja je bila pre deset godina, evo sad ću da snimam album, koji bi trebalo da izađe u septembru. Nisam verovala da će se to desiti, ali mi se dopada to što radim na nekim novim stvarima.

Katarina Pejak, koja  se u kasnijim večernjim satima predstavila u vrlo zanimljivom i neobičnom zdanju od gline i zemlje,  je mlada kantautorka i pijanistkinja čarobnog glasa koja je već ostvarila uspeh u Americi. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Berkli u Bostonu 2014. godine, dobila nagradu za posebna dostignuća i bila gostujući predavač na Berkliju. Kako kaže, prostor Terre oduševljava svojim izgledom:

-Impresije su vrlo pozitivne. prvi put sam u ovom prostoru, a organizatore poznajem i ovu atmosferu doživljavam kao blisko-prijateljsku i apsolutno mislim da svi imaju takav utisak. Mi smo trio, sviramo moje pesme sa najskorijeg albuma i sa raznih nastupa obrade.

Organizator festivala i osnivač benda Drvo Truo, Aleksandar Lipovan kaže da festival prati popularnost simpozijuma i da kao entuzijasti uspešno motivišu prepoznatljiva jaka imena iz sveta akustike, ali i drugih žanrova, da gostuju tokom Terra Viva festivala. Inače bend Drvo Truo je 2011. godine izdao prvi album pod nazivom „Reprodukcija“ . Na albumu se našlo 10 akustičnih obrada stranih izvođača za koje su sami uradili aranžmane. Ovoga puta, nakon deset godina postojanja promovišu svoj novi album:

-Od početka, od 2012 ideja je ista da pozovemo muzičare, koji imaju svoju publiku a koji nisu tako dovoljno veliki bendovi da bi ih zvale veće manifestacije. Žao mi je što se poklapaju termini ovog Sova festivala i ovaj naš, ali nam nisu iste ciljne grupe pa neće niko trpeti. Ovo je entuzijazam i dobra volja nas organizatora, kao i muzičara koji gostuju.

 

Projekat “TERAVIVA” rezultat je kombinacije  Tera Akustika i  Tera Beatz zvuka, te uske saradnje oba događaja sa Simpozijumom TERA kome je festival TeraViva prateći program.

Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a organizuje ga Centar za likovnu i primenjenu umetnost ”Terra” u Kikindi. Drugo festivalsko veče usmereno je ka promociji elektronske muzike, DJ-inga i nosi naziv TerraBeatz a nastupaju HULA HOOP iz Kikinde, DJ MUZI iz Južne Afrike i DJ GIGATRON iz Kikinde i Beograda.