„Terra“ jedna od najvažnijih institucija Kikinde i uvek će imati podršku Grada

Simpozijum skulpture u terakoti u završnoj je fazi. Učesnici svoja dela polako privode kraju, a ujedno sa domaćinima analiziraju ovogodišnji susret, koji je prošao i više nego odlično:

-Naravno, ništa novo neću reći kada kažem da je zadovoljstvo domaćina uvek utemeljeno u zadovoljstvu gostiju. Ovogodišnji učesnici, kao i svih prethodnih godina, izuzetno su zadovoljni uslovima rada, a još važnije onim što su napravili i što ostaje u fundusu „Terra“, koji postaje sve vidljiviji kao izuzetno značajan fundus na svetskom planu. To bi bila suština i mog zadovoljstva, istakao je direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić.

 

Umetnike posetila je i predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, koja je istakla da je „Terra“ od posebnog značaja za grad koji baštini kulturu i umetnost, a njena važnost ogleda se i u činjenici da svakog leta Kikinda ima priliku da ugosti stvaraoce iz svih krajeva sveta:

-Lepota i srž je što ovi ljudi rade srcem profesionalno ono što osećaju i vole, što stvaraju u prostoru koji je ambijentalno vrlo adekvatan i toliko rustičan i vezan za ono što „Terra“ dobija iz prirode, a to je glina i što smo mi svake godine bogatiji za nove skulpture velikog formata.

Simpozijum je ove godine održan u posebnom duhu, budući da je grad od oktobra prošle godine bogatiji i za Muzej „Terra“:

-Muzej „Terra“ počinje da živi punim kapacitetom. Sve je više zainteresovan gostiju koji dođu u Kikindu da posete Muzej. Kada god imamo nekog ko nam je to koristimo priliku da im to pokažemo. Važno je da se i različiti kulturni sadržaji tamo dešavaju i ono je ambijent koji svedoči o svim simpozijumima koji su se do sada dešavali. Ovo jeste korak napred koji vodi ka obogaćenju fundusa velikih skulptura. „Terra“ je institucija koja je u svakom smislu izdvojena, jer ako krenete u jedan ozbiljan krug, ne samo naše zemlje već i regiona, videćete da nećete biti u prilici da uživate u ovakvom ambijentu i stvaralaštvu, reči su predsednice Skupštine grada.

„Terra“ je svoje ime gradila decenijama, proslavila je i ime našeg grada širom sveta i zato će uvek imati podršku lokalne samouprave:

-Ističem da će grad Kikinda uvek stati iza institucija, jer institucije pripadaju ljudima – nama danas, nekima koji su imali lepe i kvalitetne ideje juče i onima koji se rađaju i dolaze sutra. To je krug koji treba da živi i trajem, a naš zadatak je da ga čuvamo, zaključuje Hrnjak.

Podsećamo, Simpozijum „Terra“ ove godine okupio je umetnike iz Italije, Ukrajine, Japana i Srbije. Njihova dela moći ćemo da vidimo naredne godine, na otvaranju 38. Simpozijuma.