Teniseri iz Kenije u Kikindi

 

Na teniskim terenima kod SC „Jezero“ već dve nedelje treniraju afrički teniseri koji su na svoju inicijativu izabrali naš grad, da bi mesec dana svakodnevno vežbali. Profesionalnost od strane stručnog kadra, ali i vrhunski uslovi su razlog što planiraju i sledeće godine da dođu u Kikindu. Ipak glavna kopča u svemu je sugrađanin Kristijan Dore.

Naime, nakon 15 godina boravka u Africi, kao teniski trener, Kikinđanin Kristijan Dore je uspešno ostvario dobre kontakte sa teniskom federacijom iz Kenije. Kako kaže, to su vizionari, zaljubljenici u beli sport, kojima je važan stručni kadar, kojim Kikinda raspolaže. Uspostavljen je pozitivan odnos, a kao rezultat je sve češći dolazak talentovanih mladih tenisera iz te daleke zemlje. Jedan od njih je  Ibrahim Kibetjego, koji  ima 21 godinu i drugoplasirani je teniser  Kenije.

 

-Odabrao sam Srbiju zato što je daleko jeftinija od zemalja u okruženju, a pruža kvalitetnije treninge, nego druge zapadne zemlje. Mogu da ostvarim meč sa igračima, koji su mog kalibra, čak i koji su bolji od mene, što je vrlo značajno, baš zbog treniranja. Inače, u Kikindi imate najbolji sladoled na celom svetu!

Avdala Nedin je mladi teniser, koji je nedavno napunio 18 godina. Dolazi iz Kenije, ali studira mašinstvo u Americi

 

/Jako mi se dopada sve u Kikindi. Sportski objekti, tereni, sve ono što pruža grad je na vrlo dobrom nivou. Šljakasta podloga nije moja omiljena, ali mi baš prija i ima dobar učinak na kolena i mišiće. Momentalno igram za studentski tim koledža. Moj otac je finansirao sve ovo, nemam za sada sponzore. Tenis je moja ljubaj, ali moj životni fokus je na školovanju/

Teniseri inače rade sa profesionalnim trenerima, svakoga dana više od šest sati. Treninzi se odvijaju na terenima kluba Jezero, u dvorištu Ekonomsko trgovinske škole, kao i u SC Jezero i to kroz kondicione treninge koji imaju veliku ulogu u trenerskom procesu. Radi se na tranziciji između juniorskog i seniorskog tenisa, koja je podosta komplikovana, ali kako tvrdi Dore, na dobrom su putu