Tatjana Venčelovski predstavila Kikinđanima „Ošišano sunce“

Zbog loših vremenskih uslova, promocija knjige Tatjane Venčelovski, umesto u dvorištu Pozorištanca „Lane“, održana je na sceni tog teatra. „Ošišano sunce“ izašlo je iz štampe prošle godine, a proces stvaranja dela trajao je nešto duže.

Osim o ovoj knjizi, autorka je Kikinđanima govorila i o svom nešto starijem delu „Isidorin šal“. Naziv potiče iz priče o tragičnoj sudbini balerine Isidore Dankan, koja je skončala tako što joj se šal upleo u točkove automobila i ugušio je. Priče u ovoj knjizi govore o ženama, za koje se čini da večito nose sličnu omču oko vrata:

To su zapravo 11 ženskih lirskih ispovesti. Žanr je nejasan, što može biti veoma zanimljivo za čitaoce. Te pričice mogu se tumačiti i kao pesme u prozi, ali i kao dramski monolozi, jer ja inicijalno jesam glumica i knjigu sam pisala iz tog ugla.

Tatjana Venčelovski pripada jednoj od najuspešnijih generacija Fakulteta dramskih umetnosti. Čuvenu grupu profesora Vladimira Jevtovića činili su, između ostalih i Mirjana Joković, Vesna Trivalić, Milorad Mandić Mand, Dragan Bjelogrlić, Boda Ninković i Srđan Todorović. Autorka je pravila duže pauze u glumačkoj karijeri, ali ipak joj se uvek vraćala.

Njen poetski opus ovoga puta pratila je primarna profesija, jer je za zbirku pesama „Ošišano sunce“ napravljen i propratni film, u kojem autorkine stihove govore njene kolege glumci. Na promociji knjige, pored Tatjane Venčelovski, govorila je književnica Marija Tanackov.