Talas respiratornih infekcija, čekaonice Dispanzera pune

Pune čekaonice Dečijeg dispanzera slika su koju redovno beležimo početkom školske godine.

Većina njih javlja se lekarima zbog blagih respiratornih infekcija, za koje se i ne prepisuju medikamenti:

-Prva nedelja ponovo donosi talas dece koji imaju infekciju gornjih disajnih puteva, izazvanu najverovatnije rino virusom, ono što se u narodu zove prehlada. Deca kijaju, kašlju, imaju sekreciju u nosu, obično bez temperature, mada neka deca imaju povišenu temperaturu. To je ono što puni čekaonice ovih dana. Konkretno juče kroz dispanzer je prošlo 110 mališana na Odeljenju za bolesnu decu, objašnjava načelnica Dečijeg i Školskog dispanzera dr Vesna Tomin.

Kako takva vrsta oboljenja ne zahteva posebnu terapiju, a ostanak kod kuće je neophodan, predškolska ustanova i dečiji dispanzer napravili su dogovor o pravdanju izostanaka:

-Mi imamo dogovor sa predškolskom ustanovom da se deca koja imaju jednostavne simptome prehlade zadrže kod kuće, da nisu u obavezi da dolaze kod lekara na pregled, jer su to simptomi i bolesti koje prolaze spontano. Ni mi ne preporučujemo ništa drugo osim vitamina C, toplih napitaka, tople supe, mirovanja i toalete nosa. Imamo dogovor da roditelj može da pravda do pet dana izostanaka iz vrtića bez da zbog tako jednostavnih simptoma dovodi dete.

Praksa je, ipak, drugačija, pa su i čekaonice pune:

-Ovom prilikom podsećam i roditelje i vaspitače na taj dogovor da se deca ne bi bespotrebno zadržavala u Dispanzeru i bila u situaciji da zbog čekanja i kontakta sa drugom decom obole od ozbiljnijih problema i da ovde dobiju novu infekciju.

Dr Tomin podsetila je i da su u prethodnom periodu imali jedan talas dece zaražene virusom koksaki, odnosno bolest usta, ruku i stopala:

-Virus koksaki izaziva promene u ustima, oko usana i na dlanovima i na tabanima, a osip se širi i po celom telu. Mi smo prvi put imali susret sa tim virusom pre nekih 5-6 godina. Tada smo se upoznali sa njegovom kliničkom slikom i broj dece koja su obolela bio je značajan. Međutim, kako vreme stičemo kolektivni imunitet, pa je tako broj obolele dece značajno manji nego prethodnih godina.

Virusi su sastavni deo boravka u kolektivu. Naša sagovornica još jednom je istakla da je neophodno da deca koja imaju simptome blažih respiratornih infekcija ostanu kod kuće i oporave se, te da se jave lekaru u slučaju da simptomi bolesti postaju intenzivniji.