Takmičenje u robotici đaka osnovnih škola

Akcija “Bitka za znanje” Fonda B92 pokrenuta je početkom januara ove godine sa idejom da se za svaku osnovnu školu u Srbiji obezbede savremeni nastavni alati uz pomoć kojih će đaci od petog do osmog razreda učiti osnove programiranja i kodiranja. U okviru ove akcije u OŠ “Jovan Popović” održano je takmičenje u kojem je učestvovalo osam škola tri iz Kikinde i po jedna iz: Tornjoša, Sente, Kovačice, Banatskog Karađorđeva i Zrenjanina.

-Želeli smoi da učestvujemo u ovoj akciji kako bi zainteresovali đake za informatiku i programiranje. Kroz rad i igru mogu da vide koliko je ova oblast interesantna i produktivna. Takmičenje se odvija na mapi, poligonu, po kojem robot prolazi. Svako polje nosi određeni broj poena, a pobednička ekipa je ona koja bude imala najviše poena.Računa se i vreme za koje robot prođe kroz polje – istakao je Nemanja Vajagić, nastavnik informatike.

Učenici OŠ “Temerkenj Ištvan” iz Tornjoša, kažu da su želeli da se oprobaju u robotici

-Roboti su stigli rastavljeni. Svi smo uživali dok smo ih sklapali i pripremali se. Puno smo vežbali. Učenici su nosili robote kući i svaki slobodan trenutak iskoristili su da usavrše svoje znanje- rekao je Gabor Mesaroš, nastavnik informatike.

Sami đaci sastavljali su robote što je dalo dodatnu draž takmičenju.

Prve dve ekipe: OŠ “Feješ Klara” iz Kikinde i “Mlada pokolenja” iz Kovačice rangiraće se u najboljih 30 škola u Srbiji.

Akciju je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je obezbedilo sredstva za kupovinu 1.065 mBot robota za 213 škola. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja takođe je podržalo “Bitku za znanje”, jer se koncept ovog programa uklapa u plan koji podrazumeva da će od septembra informatika postati obavezan predmet u školama.