Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima 28. put u Mokrinu – titule pripale meštanima

Mladi Mokrinčanin Ivan Dilber  uspeo je da u teškoj konkurenciji na 28. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima ponese titulu šampiona.

Kao i većina učesnika, dugo se pripremao za ovaj dan i pažljivo birao sada već pobedničko jaje:

-Od početka januara, odmah posle Nove godine kreće se u pripreme za takmičenje. Našao sam jaje u svom domaćinstvu sredinom marta, pa je ono i najsvežije moguće.

Pobednik je do sada osvajao dva puta treće i jednom drugo mesto. Dilber je pre takmičenja, kroz šalu, rekao drugarima da ide po pobednički pehar. Ipak, znao je da to neće ostati samo na rečima:

-Nikad jače jaje nisam imao. Toliko je bilo sigurno i znao sam da je to to.

U prvom finalnom duelu Dilber se susreo sa prošlogodišnjim pobednikom Savom Terzićem. Posebno zadovoljstvo za njega predstavlja činjenica da je uspeo da savlada iskusne takmičare, a emocije koje su ga preplavile za njega su sasvim nove. Takođe, srećan je zato što je titula prvaka ostala u Mokrinu:

-Jako mi je drag i osećaj je neopisiv. Naravno da mi je drago da je titula ostala kod nas u selu. Drago je nama i kad drugi osvoje, ali ipak je u Mokrinu Svetsko prvenstvo.

Teškog protivnika imao je i u samom finalu, budući da mu je oponent bio dvostruku sveti prvak Dušan Prodanov. Iako ostaje žal za pobedom, vicešampion nije nezadovoljan i okreće se budućim takmičenjima.

-Imam i dalje želju da pobedim i budem prvi. Pošto sam prvi bio 2005. i 2012. godine, želeo bih da dođem i do tog trećeg pehara. Izgubio sam, pokušaćemo ponovo i to je to.

Titulu najboljeg u kategoriji juniora poneo je trinaestogodišnji Đorđe Golić, koji je u finalu savladao Milana Zorića. Pobednik je takođe iskusan takmičar, ali mu je ovo prva osvajanje titule. Imao je i malu pomoć od starijih:

-Kum Predrag mi je pomogao. Jako sam srećan što sam pobedio i sigurno ću nastaviti da se takmičim.

Glavni sudija Živica Terzić zadovoljan je samim tokom takmičenja i činjenicom da je ono masovnije iz godine u godinu:

-Prezadovoljan sam odzivom i brojnošću takmičara, kako u juniorskoj tako i u seniorskoj kategoriji. Sve je bilo maksimalno fer i pravila su ispoštovana. Kao i svake godine i ove je bilo pokušaja da se podmetne neko jaje koje nije od kokoške, ali zato i postoje sudije. Takve smicalice su otklonjene i pobedili su pravda i kokošije jaje.

Da bi pobednik i zvanično poneo titulu šampiona, neophodno je da se korišćeno jaje preseče na pola i da jednu polovinu pojede takmičar, a drugu sudija.

Učešće na Svetskom prvenstvu uzelo je stotinak takmičara iz Srbije, Republike Srpske, Švedske i Novog Zelanda. Pored prvenstva, u Mokrinu je održan i vašar i izložba radova lokalnih umetnika.