Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Dijabetes je hronično oboljenje i spada u poremećaje metabolizma. Ova bolest mora se shvatiti ozbiljno jer je tiha i podmukla i utiče na kompletan organizam. Za ovo nezarazno oboljenje vrlo je važno da se na vreme otkrije.

 

 

 

 

 

 

-Nemamo tačan podatak koliko imamo dijabetičara u Kikindi. U toku je akcija Ministarstva zdravlja koja će doprineti da se izradi registar osoba obolelih od dijabetisa. Ipak iz iskustva smatram da ovu bolest ima oko 10 odsto ljudi od ukupnog broja stanovnika – istakla je dr Biljana Marković, predsednica Udruženja dijabetičara “Kikinda”.

U borbi sa dijabetesom važno je pridržavati se terapije, saveta lekara u vezi ishrane i fizičke aktivnosti. Sugrađanima koji boluju od dijabetesa veliku podršku pruža Udruženje dijabetičara “Kikinde” koje se nalazi u ulici Kralja Petra I 36.

-Bavimo se prevencijom odnosno ranim otkrivanjem dijabetesa. Apelovala bih na građane koji nikad ili dugo nisu proveravali nivo šećera u krvi da dođu i da provere svoje zdravstveno stanje – rekla je dr Marković.

U udruženju se svakog petka od osam do 10 sati proverava nivo šećera u krvi. U okviru Doma zdravlja postoji Savetovalište za dijabetes u kom rade dve doktorke specijalisti opšte medicine.

-Pre četiri godine otvoreno je Savetovalište za dijabetes. Još uvek nismo dobili lekara, ali očekujemo da će ministarstvo odobriti doktora koji će u savetovalištu raditi puno radno vreme – dodala je naša sagovornica.

Savetovalište se nalazi u Drugoj zdravstvenoj stanici i radi ponedeljkom, sredom i petkom od 13 i 30 do 15 i 30 sati. Dom zdravlja u poslednjih pet godina organizuje akcije u gradskim i seoskim ambulanatama u cilju otkrivanja novobolelih.

-Značajno se povećava broj oboellih od dijabetesa. Starosna granica takođe se pomera tako da ima dosta mladih, ali i dece obolelih od ove bolesti – zaključila je dr Biljana Marković.

Ovogodišnja tema Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je „Porodica i dijabetes“, jer ključnu ulogu u sprečavanju, smanjenju i otklanjanju faktora rizika imaju porodice.