Svetosavlje u OŠ”1. oktobar” u Bašaidu

U OŠ „1. oktobar“ u Bašaidu obeležena školska slava Sveti Sava. Svečanosti su prisustvovali đaci, roditelji, predstavnici Gradske uprave, zaposleni u školi, kao i saradnici.

Obrednom rezanju kolača prethodila je prigodna svečanost, sa slavskom tematikom, kao što i dolikuje svečarskom domaćinskom ambijentu.

Dok su druge škole obeležile Svetog Savu u petak, osnovne škole „1.oktobar“ u Bašaidu i „Feješ Klara“ su Svetoslavlje organizovale na sam dan slave, 27. januara. Direktor ove vaspitno obrazovne ustanove, u Bašaidu, od nedavno je Mirko Vlajkov. On je naveo da su u lepo nedeljno jutro meštani sela zajedno sa svojom decom, koja su učenici škole, kao i sa zaposlenima obeležili ovaj važan i  svečan datum, kada je prosveta u pitanju:

Mi danas obeležavama slavu, kada je i datum. Obrednim rezanjem kolača, tradicionalno smo počeli svečanost. U programu su učestvovali đaci škole, a pripremali su ih nastavnici i učitelji.

 

Podršku svim aktivnostima, kao i u obeležavanju bitnih datuma, prema rečima člana GV Milivoja Linjačkog,  pruža lokalna samouprava, na taj način što kroz projekte i konkurse omogućava realizaciju planiranih programa:

-Čast i zadovoljstvo mi je da danas prisustvujem obeležavanju slave u ovoj školi u Bašaidu. Lepo je videti u kom broju su deca zastupljena, kada je svečani program u pitanju.

Prema rečima Anete Jankov sekretarke MZ Bašaid, ove godine su oni preuzeli kumstvo, što ujedno predstavlja sled podrške MZ, svemu što škola organizuje

Današnja zgrada OŠ „1.oktobar“ je otvorena 1973. godine. Školu danas pohađa  302 učenika, raspoređenih u 18 odeljenja. Škola poseduje savremeno opremljene učionice, a nastava se izvodi na srpskom jeziku.