“Svetlost” tema 9. kampa “Od krpenjače do kompjutera”

U toku je Letnji kamp za učenike uzrasta od sedam do 12 godina pod nazivom “Od krpenjače do kompjutera”, koji deveti put organizuje Narodni muzej. Tema ovogodišnjeg kampa je svetlost, a ovoga puta je kamp okupio više od 50 učesnika.

Kamp je deveti put okupio veliki broj kako učesnika iz Kikinde, tako i goste iz Novog Sada, Beograda, okolnih mesta i iz Zagreba. Razlog da ovoga puta kroz kamp pokrenu baš ovu temu, objašnjava Slavica Gajić, organizator kampa, je da se deca upoznaju sa raznim izvorima svetlosti:

-U planu su priče o svetiljkama, iz etnološke zbirke Narodnog muzeja. Tokom današnjeg dana bila je priča o Nikoli Tesli. Deci je bilo jako zanimljivo, kako na toj radionici, tako i tokom ostalih dana. Većina polaznika nije prvi put na kampu, a vraća se iz godine u godinu baš zbog dobre organizacije i mogućnosti da se kroz igru i nauči nešto novo. Kroz razne interesantne i zabavne aktivnosti deca su se lepo provela, ali  i edukovala. Osim mita o vatri, o Prometeju, o suncu, kroz zanimljive radionice polaznici su imali mogućnost da se kroz jestive eksponate od voća upoznaju i  sa planitarnim sistemom.

Objašnjen je uticaj sunca i svetlosti na rast živih bića, zatim su se učesnici upoznali sa životom i delom Nikole Tesle, imali su i moguućnost da kroz literarne radove napišu svoju impresiju pomalo zaboravljenim insektom, kao što je svitac. 

U realizaciji kampa pomogli su i članovi pozorišta Lane. Kako je Gajić navela, ovaj kamp je ocenjen odličnom ocenom, a krajnji rezultat svega što je naučeno i urađeno učesnici će pokazati u završnoj večeri, koja će biti organizovana u subotu, u 18 sati u Narodnom muzeju.