Sveti Hiton u hramu Svetih Kozme i Damjana

Vladika banatski Nikanor je sveti Hiton, delić odeće Isusa Hrista, koju je nosio za vreme ovozemaljskog života, doneo u hram Svetih Kozme i Damjana. Tim povodom u hramu su svetu arhijerejsku liturgiju služili episkop banatski, sa sveštenstvom novokneževačkog, novobečejskog i kikindskog namesništva.

Svečanoj ceremoniji unošenja svetog Hitona prisustvovao je veliki broj vernika kao i sveštenstvo tri namesništva, čime je ukazano na veliki značaj samog događaja, koja govori o svetinji, pristigloj iz iz Rusije.

Starešina hrama Svetih Kozme i Damljana, otac Boban Petrović je naglasio značaj donošenja relikvija iz Rusije:

-Bogu hvala, po blagoslovu našeg episkopa i po dopuštenju patrijarha moskovskog, delić ili Hiton gospodnji, koji je nosio prilikom svog ovozemaljskog života i koji su vojnici i jevrejski prvosveštenici skinuli sa njega, prilikom suđenja i njegovog stradanja.

Taj delić je danas ovde donešen. Jako puno se o tome može kazati, a pokušaću u nekoliko reči da probudm svest naših vernika. To je  velika blagodet, koji je jevrejski narod osećao dotičući njegove skute i njegove haljine isceljivali su se od svojih bolesti.

Hiton, koja je velika svetinja pristigla iz Rusije ostaće u hramu do srede u jutarnjim satima, kada će nastaviti svoj put po drugim manastirima