Svečanost povodom Savindana u OŠ “Slavko Rodić”

Svečanom priredbom u Domu kulture u Banatskom Velikom Selu učenici OŠ “Slavko Rodić” obeležili su Svetog Savu, školsku slavu.Pripreme za obeležavanje Savindana počele su još septembra. Dokumentarni film koji je nastao u protekla četiri meseca govori o životu i delu Svetog Save.

 

 

 

 

 

 

-U pripremi filma učestvovali su učenici su zajedno sa mentorkom Danicom Babić, nastavnicima i bibliotekarom škole.Ovo je prvi put da na ovakav način obeležavamo školsku slavu. Do sada smo Svetog Savu obeležavali u školi – istakla je Gorica Grbanušić, direktorica OŠ “Slavko Rodić”

Svečanoj priredbi prisustvovao je veliki broj meštana i gostiju među kojima su bili članovi Gradskog veća Saša Tanackov i Miodrag Bulajić.

Na ovaj način reči Svetog Save žive i danas. Njegovo ime predstavlja značajnu motivacionu snagu i nadahnuće svim učenicima da postižu što bolje rezultate u školi i na takmičenjima na kojima učestvuju. Priredba pokazuje talenat ove dece, a na gradskoj upravi je da im obezbedimo što bolje uslove za rad – rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve. O najvećem srpskom prosvetitelju napisane su mnogobrojne pesme i narodne umotvorine.Dan njegove smrti, 27. januar, obeleževa se kao praznik svih škola i mnogih pravoslavnih vernika.