Sve više mladih lekara u Domu zdravlja

Već godinama konstantan problem Doma zdravlja je nedostatk lekara.U ambulantama sve češće viđamo mlade lekare koji dolaze iz drugih delova Srbije. U Kikindi nema lekara na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje tako da se na raspisan oglas za posao u Domu zdravlja sve češće javljaju lekari iz drugih gradova koji u svom mestu ne mogu da pronađu zaposlenje.

 

 

 

 

 

 

-Problem koji sada imamo sa nedostatkom kadrova nastao je još pre petnaestak godina usled nedodeljivanja specijalizacija. Deceniju i po retko koji lekar odlazio je na specijalizaciju, a sada je bila preka potreba da doktori odu na dodatno usavršavanje. Najveći problem je da mi ne možemo da zamenimo lekara koji je otišao na specijalizaciju – rekla je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Trenutno je deset lekara Doma zdravlja na specijalizaciji, a krajem prošle godine 12 doktora prešlo je iz Doma zdravlja u Opštu bolnicu. Pored toga pre pet godina ova zdravstvena ustanova kadrovskim planom imala je 59 lekara, a od ove godine on predviđa 52.

To je uslovilo da često raspisujemo oglase za posao. Javljaju nam se mladi, neiskusni lekari koji dolaze iz raznih krajeva, a najviše iz uže Srbije. Ovde oni stiču radno iskustvo, ali na žalost kada se otvori radno mesto u njihovom rodnom gradu oni nas napuštaju – dodala je dr Marković.

Mladi lekari dolaze iz: Novog Sada, Vrbasa, Niša, Leskovca, Brusa, Nove Varoši. Među njima su doktori Marija Cakić i Marko Nikolić iz okoline Leskovca odnosno Kragujevca kojima se veoma svidela Kikinda.Njihova želja je da ostanu u našem gradu i napreduju u poslu.Do kraja meseca u Domu zdravlja biće zaposlena još dva lekara od kojih je jedna doktorka koja živi u Nakovu, a jedan lekar je iz Novog Miloševa.

Situacija će se donekle popraviti u narednom periodu jer početkom sledeće godine sa specijalizacije stižu doktor urgentolog i po jedna doktorka na specijalizaciji iz opšte medicine i pedijatrije. Krajem 2019. godine očekuju se još jedan urgentolog i pedijatar. Na specijalizaciji su trenutno stomatolog, oralni hirurg, a dodeljena je i specijalizacija iz protetike.