Sve spremno za finale 33. Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova

Na mokrinskim sokacima ovih dana mogu se videti gusani u pratnji svojih ljubimica kako se ponosno šepure. Finalisti 33. Svetskog prvenstva u nadmetanja guskova su poznati, a njihovi vlasnici obavljaju poslednje pripreme kako bi njihovi ljubimci postigli što bolje rezultate. U ligi dvogodišnjaka za titulu kralja pernatog harema nadmeću se Srećko Milana Kljajića i Arpad Željka Radakovića. Arpada smo zatekli kako brusi formu, a njegov vlasnik ističe da ostaje žal što još jedan njegov gusan, Tufnica, nije stigao u finale pošto je u polufinalu izgubio od aktuelnog šampiona u seniorskoj kategoriji. Nekadašnji rukometaš sportski je prihvatio poraz i sve nade uložio u dvogodišnjeg Arpada.

 

 

 

 

-Sa uzgojem gusana počeo sam pre desetak godina na nagovor dvojice prijatelja. Ovo je vrsta sporta i kao dugogodišnji sportista posle završetka profesionalne karijere posvetio sam se ovom hobiju – istakao je Željko Radaković.

Borbe gusana su redovna pojava kod ovih pernatih lepotana u njihovom svakodnevnom životu i to takmičenje je prilika da pobednik zaradi naklonost i simpatije ženskog dela populacije. Borbe gusana počele su 15. decembra. U seniorskoj kategoriji bilo je 49 takmičara, juniorskoj 47, a u ligi dvogodaca takmičila su se 24 gusana.

-U početku nadmetanja nisu bila onakva kakva smo mislili da će biti. Nije bilo dugih nadmetanja, ali kako je vreme odmicalo tako su bila sve duža. U dva polufinala imali smo borbe od 15 i 17 minuta. Iako je u finalu aktuelni svetski prvak i izraziti favorit, gusak koji ga izaziva ima svoje šanse – kaže Živica Terzić, predsednik udruženja “Belo pero”.

U ligi seniora boriće se dvostruki nosilac titule svetskog prvaka Margitares, vlasnika Milorada Ristića i Cezar Aleksandra Maluckova. Finale je 24. februara i počinje u 10 sati u ulici Vase Stajića ispred broja 63.

-Imaćemo šest, sedam revijalnih nadmetanja i tri finala. Osim toga predstavićemo najlepše jato, najstarijeg guska i gusku. Važno nam je da pokažemo da u Mokrinu postoji guska stara 24 godine , kao i gusak koji je bio trostruki šampion , a punoletan je – dodaje Terzić.

Finale seniora, koje je i najinteresantnije, biće održano između 12 i 12 sati i 30 minuta.