Sve spremno za 19. “Dane vina”

Ove godine Iđoš će biti domaćin 19. pokrajinske manifestacije “Dani vina”. Ovo je prilika da se okupe vinari iz čitave Vojvodine i da se oceni najbolje vino u više kategorija: belo, roze, šiler, crveno i desertno vino.

 

 

 

 

 

 

-Predaja uzoraka vina je 7. februara od 14 do 20 sati i 8. februara od 12 do 18 časova. Zainteresovani vino mogu doneti u Dom kulture. Uzorci se predaju u dve litarske ili tri flaše od sedam decilitra. Na jednoj od boca treba nalepiti etiketu sa osnovnim podacima onoga ko je vino predao. Kotizacija po uzorku je 350 dinara- istakao je Branislav Brojčin iz Udruženja vinara i vinogradara “Šasla”

Ocenjivanje uzoraka 9. februara obaviće enolozi iz Temerina, Vinarije “Čoka”, Kluba vina Zrenjanin i enološke stanice Vršac.Centralni dan manifestacije “Dani vina” je 16. februar i tada će biti proglašeni pobednici, osveštani vinogradi i takmičarska vina.

Sa “Danima vina” počinjemo u podne. Posle osveštavanja vina obići ćemo vinograd Jelene Stepanov čija porodica ima jedan od većih vinograda u našem kraju. Na manifestcaiji očekujemo oko 200 uzoraka vina iz cele Pokrajine – rekao je Brojčin.

Milan Mirkonj iz Iđoša tri decenije bavi se vinogradarstvom i vinarstvom. I njegovi roditelji imali su vinograd tako da je ljubav prema grožđu i vinu nasledio od njih.

-Nismo zadovoljni prethodnom godinom. U martu je bilo izuzetno niskih temperatura koje su oštetile špalirski uzgoj loze. Na sreću čokotni vinogradi nisu stradali. Berba se svake godine obavlja sve ranije, a tako je bilo i prošle godine. To nepovoljno deluje na samu fermentaciju vina – dodao je Milan Mirkonj, vinogradar.

Održavanje manifestacije “Dani vina” pomogli su Pokrajina, Grad Kikinda i Mesna zajednica Iđoš.