Svake godine sve bolji – Dani ludaje potvrdili status najbolje manifestacije

Nismo premašili jedino rekord najteže ludaje ali su zato svi ostali rekordi oboreni. Tako se u jednoj rečenici može opisati ovogodišnja manifestacija „Dani ludaje“ koja je opravdala dodeljenu titulu najbolje turističke manifestacije Srbije.

Oboren je rekord najduže ludaje. Budnevu dugu 295 cm proizveo je Stevan Martić iz Zemuna, inače verenik Dijane Vuikadinović koja jer pobednica u kategoriji najtežih ludaja. Iako nije oboren rekord postavljen 2014.godine od strane Milane Desnice iz Savinog Sela u uzgajanju najteže ludaje koji iznosi 507 kg i ove godine proizvedena ludaja zaslužuje svu pažnju jer teži neverovatnih 341,5 kg.

-Ludaju gajimo kući, porodično tata je zadužen za gajenje najdužih i najtežih tikvi. Volimo svi to što radimo. Ja sam biolog, tata agronom, a brat je šumar. Prošle godine imali smo uspeha u kategoriji najduže bundeve, a ove je primat na kategoriji najteža ludaja. Godina nije pogododovala dobrom razvoju tikvi, ali uspeli smo u tome – istakla je Dijana Vukadinović.

-Volimo to što radimo, ali je ove godine bila teško proizvesti ovako dug plod. Uspeli smo da oborimo sve rekorde i to nam je drago. I sledeće godine ćemo rado doći u Kikindu na takmičenje da oborimo sopstveni rekord – priča Martić.

Prvi put ove godine, takmičarski deo manifestacije “Dani ludaje” imao je međunarodni karakter. U merenju najtežih tikvi učestvovale su I dve ludaje donete iz mađarske, teške oko 290 kg.

“Dani ludaje” sa tradicijom dugom 33.godine imaju značajan uticaj na lokalnu privredu koja beleži značajan promet, na rast turističkog ranga našeg grada a uticaj je značajan i u diplomatskim krugovima. U gradskoj kući je kao i svake godine upriličen zvanični prijem zvanica među kojima su bili brojni gosti republičkih i pokrajinskih insitucija, ambasada, bratkih gradova iz mađarske, slovenije, bugarske. Gradonačelnik Markov je u obraćanju zvanicama istakao da su ovogodišnji dani ludaje možda i zaslužena proslava svega što je urađeno u prethodnom periodu a rešavani su problemi stari i 30 godina.

– Uloženo je dosta truda u organizaciji manifestacije i dostizanju ovog nivao koji je svrstava među najbolje regionalne manifestacije. U svemu tome, mnogo ljudi je angažovano u ovoj našoj priči i vide se rezultati. Paralelno sa tim naše zadovoljstvo je posebno što možemo da potvrdimo da svi oni planovi koje smo imali, a moram da vas podsetim da su oni bili veoma ambiciozni, čak i pod nekom sumnjom da li ćemo uspeti, da apsolutno idu u skladu sa svojim rokovima, da završavamo i one ne samo srednjeročne planove već rešavamo i one velike nagomilane probleme stare i po trideset i nešto godina. Sve to govori da se Kikinda probudila, da je pronašla svoj put i da sada prosto sledi jedna lančana ekonomska reakcija kojoj nadam se nema kraja, istakao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Po 12.put održan je sajam preduzenika koji je oklupio do sada najveći broj izlagača. Više od 70 preduzetnika kako iz Kikinde ali i okruženja predstavilo je svoje proizvode, suvenire, žensku radinost, zanatske proizvode i koliko smo razgovarali sa izlagačima izuzetno su zadovoljni prodajom i kontaktima ostvarenim na ovogodišnjoj manifestaciji.

U centru pažnje, i pored dobre hrane, mamutskih ludaja, vašarskog šareniša, ipak glavno mesto zauzimaju mališani. Kostimirani u boje jesenjih plodova, njihov defile ostavlja najsnažniji utisak svake manifestacije.

Za mnoge je prva asocijacija na ludaju dobra hrana. Bundeva kao namirnica danas zauzima važno mesto i u modernoj gastronomiji, a kod nas je zastupljena u tradicionalnoj banatskoj kuhinji, kao deo slanog obroka, zapečena u rerni sa slaninom i krompirom ili kao sastojak slatke pite. Sve su to gosti manifestacije mogli da probaju u okviru banastkog fruštuka gde su vredne domaćice ponudile svoje najbolje proizvode.

Iza nas su i četiri dana bogatog muzičkog programa, izvođači koji su zadvoljili ukuse svih Kikinđana i gostiju. Očekivano, Lepa Brena je privukla najveći broj posetilaca, cifra koja je zvanična je oko 30.000, ali je publika uživala i u nastupima ostalih bendova koji su u večernjim satima bili zaduženi da zabavljaju publiku.


Dok se čeka zvanična statistika broja prelazaka graničnog prelaza Nakovo – Lunga ali i drugih susednih graničnih prelaza sa Rumunijom beležimo sliku kako je noć uoči Breninog nastupa izgledao prelaz kod Nakova.