Suspenzija za lekara koji je sugrađanku proglasio mrtvom iako je bila živa

Neobičan slučaj dogodio se u Kikindi. Kikinđanku Ilonu K. staru 89 godina lekar Hitne službe proglasio je mrtvom , pa živom .O baki Iloni K. koja je živela sama u kući u Srbobranskoj 90 starala se snaha, a od prvog komšije čuli smo i šta se desilo.

 

 

 

 

 

 

 

-Snaha je zvala telefonom, ali Ilona se nija javljala. Kada je došla da je obiđe zatekla je na podu u kuhinji. Odmah je pozvala policiju, a ubrzo je stigla i ekipa Hitne službe. Lekar je konstatovao smrt, tako da je pozvana i pogrebna služba. Zaposleni u pogrebnom kada su podigli komšinicu videli su da je živa – priča Jožef Renji.

Ponovo je na lice mesta pozvana ekipa Hitne službe koja je staricu prebacila u Bolnicu na Odeljenje neurologije. Direktorica Doma zdravlja dr Biljana Marković ističe da je odmah istog dana oformljena Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora koja je razmatrala ovaj nemio događaj:

-Komisija je razgovarala sa lekarom, sestrom koja je bila sa njim i načelnikom Hitne službe i konstatovala je da je doktor napravio stručnu grešku jer nije postupio po pravilu struke, iako je imao sva raspoloživa moderna medicinska sredstva. I sam doktor u svojoj izjavi ističe je da je pogrešio. U skladu sa zakonom lekar će biti suspendovan na 15 dana, a tokom tog vremena donećemo konačnu odluku kako ćemo postupiti.

U maju prošle godine došlo je do iste greške. Takođe lekar koji je tada bio zaposlen u Hitnoj službi proglasio je 69-godišnju korisnici Gerontološkog centra mrtvom, da bi se ispostavilo da je živa.

-Ovo se dešava drugi put u Hitnoj službi. Prvog puta smo bili blagi i lekar je premešten na drugo radno mesto uz opomenu pred otkaz. Sada ćemo videti šta nam je dalje činiti – dodaje dr Marković

Ilona K. koja je bila u komi preminula je u nedelju u Bolnici.