Suša umanjila rod povrća

Plastenici postavljeni u Poljoprivredno-preduzetničkom inkubatoru u vlasništvu Grada Kikinde dati su na upravljanje Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Banatska lenija”. Osim u zatvorenom proizvodnja povrća odvija se i na otvorenom, a u toku je berba krastavaca kornišona, paprike i paradajza.
-Ovu godinu obeležio je izuzetno velik broj sunčanih dana, sa temperaturama iznad proseka što je uticalo i na kvalitet i na prinos. Na otvorenom je zasnovana špalirska proizvodnja kornišona, paradajza i imamo nekoliko sorti paprike. Iako postoje sistemi za navodnjavanje primetan je nedostatak padavina što je i osnovni razlog za manje roda – istakao je Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.


Proizvodnja u plastenicima bila je zaštićenija, ali je i tu primetan uticaj visokih temperatura. U plastenicima je toku smena kultura i povrtari se pripremaju za jesenju -zimsku proizvodnju koja podrazumeva:španać, rukolu, mirođiju i zelenu salatu. “Banatska lenija” dobila je na korišćenje 12 plastenika i parcelu od jednog hektara.
-I plastenici i parcela dati su našem udruženju na korišćenje od strane lokalne samouprave. Obezbeđeni su priključci za vodu i električnu energiju, a naša obaveza je da zasnivamo proizvodnju na oglednim poljima. Ovo je lep primer dobre saradnje – dodao je Filipović.


Obaveza ovog udruženja je da članovi obuče deset nezaposlenih osoba sa evidencije NSZ za rad u povrtarskoj proizvodnji.
-Polovinu smo obučili, a u naredne dve nedelje uključićemo još četiri polaznika u ovaj program. Polaznici uče sve što treba da znaju o povrtarskoj proizvodnji kako bi i sami mogli da se bave ovim poslom – kaže naš sagovornik.
Obuka za prvih šest polaznika trajala je mesec dana, a do zime se planira završetak obuke za nova četiri polaznika.