Ajvar “Bakina tajna”najbolji na manifestaciji “Izađi mi na teglu, KI 2018.”

Ajvar “Bakina tajna”najbolji na manifestaciji “Izađi mi na teglu, KI 2018.”

Specijalitet balkanske kuhinje i gospodar svake trpeze ajvar, u petoj sezoni izazvao je “na teglu” vrsne kulinare i prave gurmane i iz našeg grada. Kao najbole  u velikoj konkurenciji, apsolutnu pobedu su odnele članice KUD-a „Sunčana jesen“kikindskog Udruženja penzionera.

Kad iskustvo proradi sreća je nemerljiva zbog iskrenog rezultata. Na trećoj manifestaciji, koju nije mogla ni polusatna provala oblaka da poremeti, tegle su ukrstili majstori ajvara, a među njima je pobedila ekipa najiskusnijih. Članice KUD-a „Sunčana jesen“ su pokazale i dokazale da i u sedamdesetim godinama nije teško biti prvi. Ovo je treća godina da učestvuju u pripremi ajvara, kazala je kapiten ekipe, Slavica Gavrančić:

-Nismo do sada osvojile ni jedno mesto, ovo nam je prvi put i prvo mesto. Sve smo lepo pripremile, završile, moje drugarice i ja. Ajvar se pravi na razne načine, ali naš ajvar je “Bakina tajna”. Nagrada “Smederevac” će završiti u našim prostorijama. Odavno nam treba.

A radilo se o podosta teškom poslu za žiri, koji je morao da oceni 15 ajvara i odabere najlepši i najukusniji, ali premišljanja nije bilo i doneta je jednoglasna odluka, rekla je i predsednica žirija, profesorica u SSŠ “Miloš Crnjanski” Nada Krstonošić:

– Mi smo inače imali dosta težak posao ove godine. Ali mislim  da smo odabrali zaista najlepši ajvar.

Grad Kikinda treću godinu podržava realizaciju ove zanimljive manifestacije, a član GV Miodrag Bulajić, koji je od početka u redovima stručnog žirija smatra da su učesnici dobro upućeni u pravljenju specijaliteta od crvene paprike:

-Gastronomski karavan”Izađi mi na teglu” je treći put posetio naš grad, postao tradicionalna manifestacija i naišao na jedan odličan prijem sugrađana.

U zabavno kolažnom delu, preplitala su se razna takmičenja. U pronalaženju pravog obeležja putovanja pobedio je sugrađanin Rudolf Tot, koji je zahvaljujući dobroj percepciji dobio nagradu, put u Budimpeštu.

Vredne i složne ekipe seckale su, gulile, pripremale najlepši srpski specijalitet na starim smederevcima čitavog dana. Drugi nagradu su dobili mladi kuvari ETŠ, dok je treća nagrada pripala ekipi Mlade penzionerke Gerontološkog centra.

 

Na samom kraju manifestacije, sugrađanka Anđelka Jovanović, kao najharizmatičnija i najveselija članica Sunčane jeseni proglašena je Kraljicom ajvara