“Sumnjivo lice” i Jug Radivojević u Narodnom pozorištu

Počele su prve probe za postavku predstave „Sumnjivo lice“ u izvođenju kikindskog pozorišnog ansambla. Rediteljsko kormilo ovoga puta pripada  proslavljenom reditelju Jugu Radivojeviću. Ono što će ovu predstavu činiti još zapaženijom za domaću publiku je gostovanje poznatog kikindskog glumca Branislava Šibula, koji je prevalio osamdesetu godinu i koji nije glumio skoro 20 godina.

„Kroz komediju se lečimo“ rekao je poznati srpski režiser Jug  Radivojević predstavljajući Nušićevo delo „Sumnjivo lice“ prema čijem tekstu će on voditi ekipu kikindskog ansambla u stvaranju urbanog pozorišnog komada:

-Mi smo možda otišli korak dalje. Čitavu priču prenosimo u današnje vreme. Imamo jedan rukopis koji će biti malo iznenađujući. Ali sigurno nećemo izneveriti pisca.  Apsolutno poštujemo njegov tekst, njegovu rečenicu. Ta adaptacija ide pre svega u smislu adaptacije rediteljskog postupka. Jako nam je važno da iz ovog vremena progovorimo o odnosu države prema pojedincu.

Namera je da se zadrži sav humor i duhovitost koju pisac kroz oporu priču nosi. Radivojević smatra da je Sumnjivo lice bila baza za stvaranje „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića. U ulozi Jerotija Pantića naći će se Branislav Čubrilo, koji o svom liku kaže da će mu dati neku ipak drugačiju opisnu notu:

-Jerotije, kao Jerotije. Do sada smo imali prilike da vidimo tog Jerotiju, koji je malo uplašen, malo se ne snalazi…ovde je on malo oporiji, malo strožiji. I nije to zato što je on pametniji, nego što su okolnosti takve da on može da bude gazda. On je spreman ući u dil sa činovnicima, ali i prevariti ljude sa kojima je sarađivao, a sve radi svog ličnog  uspeha

Predstava u kojoj se publika nada klišeu i nečemu već viđenjom, ipak je inspiracija da se uz drugačiju scenografiju ista priča ispriča na drugačiji način, što je povereno kostimografkinji Tatjani Radišić.

U predstavi igraju Branislav Čubrilo, Mina Stojković, Tanja Markov, Nikola Joksimović, Branislav Knežević, Dragan Ostojić, Slavoljub Matić, Đorđe Marković, Miljan Davidović, Jožef Pocik, Mihailo Laptošević.

U komadu „Sumnjivo lice“, nakon 20 godina, od kada je u penziji na insistiranje Juga Radivojevića, svoju glumačku rolu će odigrati poznati kikindski glumac Branislav Šibul. Premijera predstave „Sumnjivo lice“ zakazana je za 23. Februar,  u 20 sati u Narodnom pozorištu.