Suđenje dvadesetogodišnjem sugrađaninu, na osnovu dva krivična dela

U kikindskom Osnovnom sudu, juče je počelo suđenje sugrađaninu, dvadesetogodišnjem SP, koji se u objedinjenom postupku tereti za dva krivična dela: nanošenje teške telesne povrede drugom licu i mučenje i zlostavljanje životinja. Glavni pretres je na osnovu odluke sudije bio zatvoren za javnost, te mu nisu mogli prisustvovati ni otac oštećenog mladića, kao ni članovi Pokreta “Levijatan”. Prema stavu zastupnika oštećenog mladića, advokata Miodrag Marićevića, bilo je preuranjeno isključivanje javnosti iz postupka:

-Za mojih trideset i nešto godina, koliko se bavim ovim poslom, ovo je drugi slučaj  da je  javnost bila isključena uopšte, ne samo pred našim sudom, a prvi put sam to doživeo pred našim sudom u Kikindi.

Advokatica Aleksandra Ilić, inače  pravna zastupnica Pokreta “Levijatan” na osnovu čije je krivične prijave i pokrenut postupak, takođe  smatra  da je isključivanje javnosti neosnovano i zbunjujuće:

-Mi kao  punomoćnici oštećenih smo se protivili i smatramo da nema ni jedan razlog da suđenje bude zatvoreno za javnost, imajući u vidu da je i samo delo učinjeno tako da je sam okrivljeni želeo da to javnost vidi. Sve je poteklo od toga što je on putem društvenih mreža, da tako kažem, pod znacima navoda obavestio ljude šta je ono što se njemu čini interesantnim.

Marićević smatra da se radi o osobi koja je sklona društveno neprihvatljivom ponašanju i da su krivične radnje povezane.

-Smatram da će u toku postupka tužilaštvo, uz našu skromnu pomoć  koleginice i mene,  uspeti da dokaže sve što je navedeno u optužnom aktu. Tužilštvo je zatražilo  bezuslovnu zatvorsku kaznu, u određenom trajanju za sva dela, s tim da je za tešku telesnu povredu predložilo najveću zatvorsku kaznu. Govorimo o osobi koja jeste mlađe punoletno lice, ali i oštećeni je mlađe punoletno lice.

Advokat Milan Alanović, branilac optuženog  navodi  da je sve podosta prenaglašeno i da postoji druga strana, koja objašnjava postupke:

-Iz ovog postupka,  ono što mnogo više zabrinjava  proističe i određena   nervoza, koja se stvorila u medijima  pojavljivanjem  neke nevladine organizacije “Levijatan”, kojima niko ne spori pravo da se bave zaštitom životinja, ali čini mi se da je čitav postupak istrgnut iz konteksta, da se svesno jedan mladić označio kao manijak i neko ko ne želi  dobro nečijoj deci i nečijim životinjama.

Kikinda je jedno od mesta, u kom su članovi Pokreta „Levijatan“ imali potrebu da reaguju, a na osnovu sugestija i prijava velikog broja ljubitelja životinja, koji im se obraćaju. Kako je u ime članova pokreta rekao Aleksandar Buhanac, svaku prijavu prate do kraja:

-Pogotovo pokušavamo da naučimo javnost da je vršnjačko nasilje usko povezano sa nasiljem nad životinjama, kao u ovom slučaju.

Suđenje mladiću,  koji je priznao krivično delo na štetu povređenog lica i činjenje prema psu rotvajleru će biti nastavljeno 11.februara u kikindskom Osnovnom  sudu.