SUBNOR: Osam decenija od bombardovanja Beograda

Gradski odbor SUBNOR-a podseća da je dva dana posle pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, u demonstracijama 27.marta narod vođen parolama “Bolje rat,nego pakt” i “Bolje rob,nego grob” iskazao svoj stav i odlučnost da sam rešava svoju sudbinu.

“Ta vest je razbesnela Hitlera koji je naredio bombardovanje Beograda, a operacija je nazvana “Strašni sud”. Bombardovanje je stavljeno pod kontrolu pukovnika Aleksandra Lera i njegove 4.vazdušne flote. Šestog aprila 1941.godine u jutarnjim časovima, nemačka avijacija zasula je Beograd razornim bombama. Živote je izgubilo više od 3ooo ljudi od toga 60 dece, razrušeno je preko 600 zgrada a više od 6000 oštećeno. Među prvim metama bila je zgrada Narodne biblioteke sa 350 hiljada knjiga”, podseća kikindski SUBNOR u svom saopštenju i nastavlja:

“Iako svesni nadmoći nemačke avijacije, hrabro u nebeske visine i u slavu vinuli su se branioci, piloti 1. vazduhoplovne lovačke brigade i 6. lovačkog puka. Pod komandom Miloša Žunica,kapetana prve klase, komandira, u odbranu beogradskog neba, bez povratka vinuli se piloti Miho Klavora, Živica Mitrović, Dušan Boričić, Jovan Kapešić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Karlo Štrbnek, Milutin Petrov, Milivoje Bošković, Vladimir Gorup”.