Studenti istraživali u etno kampu

ADZNM “Gusle” 18. godinu zaredom domaćin je studentima etnomuzikologije i etnokoreologije iz Beograda, Novog, Sada, Banja Luke, visoke strukovne škole iz Kikinde i učenicima srednje muzike škole iz Sombora. U etno kampu za njih su organizovane igračke i pevačke radionice, ali i terenska istraživanja. Jelena Ždero studentkinja je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i treći put je u ovom kampu. Njena kolegenica, a naša sugrađanka Jovana Protić student je etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu takođe je zadovoljna svim što je naučila.Nikola Petrović student je odseka scena i narodna igra na Institutu za umetničku u Beogradu, a uporedu studira i filozofiju na nemačkom Univerzitetu u Hajdelbergu. Rođen je gradu Hajbron u Nemačkoj, a od malena gaji sklonost ka srpskoj tradiciji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored toga što se sakupljeni materijal na etno kampu koristi za seminarske, master i magistarske radove, kao i doktorske disertacije, bogata je riznica nematerijalnog nasleđa.

-Bili smo u Aradu, lepo su nas dočekali i predstavnici Saveza Srvba u Rumuniji, a obišli smo i selo Lipova. Istraživali smo običaje Crnogoraca koji su se nastanili u Banatu, tako da smo obišli Banatsko Petrovo Selo i Stančevo, kao i mesta srednjeg Banata u našoj zemlji. Imamo i bogate zapise sa terena o životu kolonista iz Hercegovine – rekao je Igor Popov, umetnički rukovodilac ADZNM “Gusle”.

Jedan od važnih segmenata istraživanja je i postavljanje koreografija koju će izvoditi članovi “Gusala”. To je već urađeno sa igrama iz Banata i Pomorišja, a do kraja godine očekivanja su da će biti završena i koreografija srpskih igara iz oblasti Klisure.Pošto se završe sva istraživanja u planu je i koreografija koja će prikazati običaje, pesmu i igru Crnogoraca u Banatu.