“Strongman” u Novim Kozarcima oduševio blizu dve hiljade gledalaca. Prvi Matjaž Belšak

Dvadesetšestogodišnji Slovenac Matjaž Belšak pobednik je 17. Kupa Evrope-Strongman takmičenja koje je u subotu uveče održano u Novim Kozarcima, u organizaciji karate-body bilding kluba „Sloboda“.

Ovaj mladi snagator, potvrdio je titulu, koju je prošle godine osvojio, a kako je obećao i sledeće godine će doći da brani svoje prvo mesto.

On je u svih šest disciplina briljirao, pokazavši svoju profesionalnost. Kako je izdvojio u svojoj izjavi, u Novim Kozarcima je organizacija na vrlo visokom nivou, sve je ispoštovano što protokol ovakvog sporta nalaže, ali ono što je čak dva puta ponovio to je za njega nezaboravna publika, koja srcem zna da bodri:

-Hvala svima. Mani je drago da sam bio tu i da sam učestvovao u takmičenju, da su organizatori i grad i Dragan sve to tako dobro organizovali. Meni su sve discipline bile ok, trudio sam se. Nije bilo extremno teško, kao negde. Ali, nema to neke veze, neke discipline su na vreme, neka na ponavljanje. Nije to samo extremna snaga, nego i kondicija, koliko ti možeš, koliko ti znaš, koliko si spreman. Super mi je drago što sam pobedio, ali i što je moj drug došao sa mnom, što se ovaj sport sve više razvija. Ogromna je podrška i to što u ovako malom mestu dolazi ovako  veliki broj ljudi. Svaka čast i veliko hvala.

Manifestaciju je u ime grada Kikinde, koja podržava zalaganja braće Bogojević i MZ Novi Kozarci otvorio član GV Miodrag Bulajić:

-Ono što bih posebni istakao je i  da učešće svetski poznatih takmičara u ovom sportu, baš na ovom takmičenju u Novim Kozarcima sigurno  čini ovo takmičenje izuzetno atraktivnim. Nove discipline čine ovo takmičenje i dosta neizvesnim.  Ovi sportski gorostasi poseduju izuzetnu mentalnu snagu, veštinu, umeće, taktiku ali nas i oduševljavaju neverovatnom demonstracijom snage.  Za potpuni utisak svakako ne mogu a da ne spomenem ovu predivnu publiku, koja je i nesvesna svog uticaja na takmičare. Mi ćemo kao grad uvek stati iza ovako dobro organizovanih manifestacija i podržati nastojanja organizatora da budu što bolji.Jedan od organizatora, ali i predstavnik Srbije, domaćin Dragan Bogojević prošle godine je zbog povrede pauzirao, ali je ovoga puta, kao najstariji takmičar stao na crtu snagatorima i dostojno se borio rame uz rame sa duplo mlađim takmičarima:

-Šta da vam kažem. Sedamnaesti put su nam se snovi ostvarili organizacijom ovakve manifestacije. Zahvaljujem se gradu Kikindi, MZ Novi Kozarci, kao i prijateljima i sponzorima koji su svim srcem podržali ovo naše zalaganje. Ja sam imao mali peh prošle godine, povredu ali sam ove godine zdušno se pripremio i učestvujem. Tri nove discipline, jedna od njih podizasnje auta, zatim nošenje nakovnja na izdržljivost. Najaatraktivnija disciplina je “Herkulesov hvat”, prvi put namešten, a koji imamo samo mi u Srbiji i na Balkanu. Deset dana smo mi ovu spravu postavljali, lance proveravali, težinu ove dve cevi, sve mora savršeno da štima, kako bi takmičari bili sto posto sigurni.

Takmičari su došli iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Madjarske, Poljske, Austrije, Slovačke i Srbije. Jedan od onih, koji takođe svake godine dolazi je i Ginisov rekorder u vrlo neobičnoj disciplini Cepanje telefonskih imenika. Neobičan majstorluk, ko od brda odvaljenog Osia Francišeka iz Slovačke I ovoga puta ga dovodi u Nove Kozarc, ali  kao trenera mlađih kolega:

Volim da dolazim u Nove Kozarce, ovde je vrlo profesionalno urađena organizacija celog dešavanja, dobro su osmišljene discipline. Ja se ne takmičim, premda sam nekada, pre bolesti, bio jedan od ovih snagatora. Sada sam vodeći u svetu u ovoj konkurenciju, koju sam kao rekorder postavio u Ginisovoj knjizi. Inače, ovde je pretoplo, pogledajte kako sam mokarm, a ni ne takmičim se.

Ove godine su se snagatori, na plus 30 stepeni ogledali u disciplinama Vučenje kamiona težine 15 tona, nošenje kofera 145 x dva, držanje težine od 25 kilograma , dizanje auta, herkulesov hvat i nošenje nakovnja od 120 kilograma. Sudija, već sedamnaestu godinu je bio Robert Rokai. Komisiju su činili Miroslav Periz, predsednik, zatim članovi: Milovan Gatarić, Damir Radulović, Snežana Sovilj i Jovana Gatarić

 

Svetsko sportsko-takmičarski program čiji osnovni cilj jeste ispitivanje fizičkih mogućnosti ljudskog tela u smislu snage i izdržljivosti održano u Novim Kozarcima, u organizaciji body bilding kluba „Sloboda“ i uz podršku grada Kikinde, kao i prijatelja i sponzora samog dešavanja 17. put.. “Najjači” ljudi iz celog sveta demonstrirali su da je pravilnom vežbom moguće “pomeriti planinu”. Osim Matjaža Belšaka, koji je osvojio prvo mesto, srebro je pripalo takođe Slovencu Jaki Kržišniku, dok je treće mesto osvojio Austrijanac Ronald Knoli. Svi su najavili ponovne susrete u Novim Kozarcima, jula 2020. kada manifestacija obeležava 18. godinu postojanja.