Strateški partner najbolje rešenje za MSK, tvrde sindikalci

Nakon što je prva prodaja Metanola, na kojoj je jedan zainteresovani kupac otkupio tehničku dokumentaciju proglašena neuspešnom, isto se desilo i sa drugom prodajom na kojoj su tri kompanije otkupile dokumentaciju međutim nijedna nije dostavila ponudu do krajnjeg roka, 14. avgusta. Ovakav sled događaja očekivali su i predsednici samostalnog i sindikata “Nezavisnost” MSK Jožef Šamu i Dušan Crvenković.

-Nismo iznenađeni, iako moram da priznam da smo očekivali da prodaja uspe. U ranijim razgovorima sa predstavnicima Ministarstva privrede imamo najavu da će s biti oglašen i treći krug prodaje. Da li će on nešto doneti nismo sigurni. I dalje stojimo iza toga da je strateško partnerstvo bolji oblik privatizacije, što smo i predlagali – kaže Dušan Crvenković, predsednik sindikata MSK “Nezavisnost”.

Zaposleni su odgovorni i rade svoj posao. Što se tiče same privatizacije ni oni nisu iznenađeni što fabrika nije dobila novog vlasnika. Sa nadležnima u Ministarstvu pričali smo i o tome da su fabrici neopohodne investicije – nadovezuje se Jožef Šamu, predsednik Samostalnog sindikata MSK.

Naši sagovornici smatraju da su oba pokušaja bila neuspešna jer je cena gasa visoka i neisplativa.

-Gas je naša sirovina tako da ga trošimo u velikim količinama. Neostvarivo je da sa ovom cenom gasa MSK radi u dužem periodu – ističe Crvenković.

-Rentabilna cena gasa je između 220 i 230 dolara po hiljadu metara kubnih. Sada je ona 280 dolara i uspevamo da budemo rentabilni jer su i cene proizvoda nešto više u odnosu na raniji period – dodaje Šamu.

Tehnologija proizvodnje je zastarela. Datira iz sedamdesetih godina prošlog veka.

-Dokazali smo prošle godine da i sa zastarelom tehnologijom možemo da ostvarimo rekordnu proizvodnju. Najbolje bi bilo kada bi nov kupac podigao proizvodnju na viši stepen, tačnije o novom proizvodu koji bi se naslanjao kao sirovina na metanol i sirće. Od samog početka Metanol je ima tu strategiju, ali ona se nije ostvarila. Pravili bi postrojenje za vinil-acetate ili druge proizvode – zaključuje Crvenković.

Za strateško partnerstvo sa ovom fabrikom bio je zainteresovan Konzorcijum “Micubiši” čiji predstavnici su u više navrata bili u MSK-u, ali kako tvrde sindikalci ovaj konzorcijum nije bio zainteresovan za kupovinu fabrike, nego za izgradnju novog postrojenja. Kikindski hemijski kompleks prošle, a i tokom osam meseci ove godine posluje pozitivno. Metanol i sirćetna kiselina su traženi tako da se izveze 98 odsto proizvodnje.U Metanolsko-sirćetnom kompleksu trenutno ima 530 zaposlenih, a Crvenković i Šamu ističu da je njihov zadatak da radnici budu maksimalno zaštićeni.

Na prvoj prodaji cena Metanola je bila 38,5, a na drugoj 20,4 miliona evra.U sledećem krugu prodaje, koji je najavljen za jesen, cena fabrike biće između 13 i 14 miliona evra. Stručnjaci iz ove oblasti ističu da je trenutno teško proceniti da li niko nije zainteresovan za kupovinu metanola i sirćetne kiseline ili se eventualno čeka cena koja je sa svakim novim krugom prodaje niža.Osim fabrike u Kikindi u vlasništvu ove firme je i MSK sa sedištem u Baru u Crnoj Gori gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove. Proizvodnja u kikindskom kompleksu je počela davne 1987. godine, ali od tada do danas više puta je prekidana zbog visoke cene gasa kao osnovnog energenta.