Stiže pomoć za kikindske pčelare

Za pčelare u Kikindi koji su pretpeli ogromnu štetu usled trovanja pčela pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći kako bi obnovili pčelinja društva s obzirom na to da je kod većina gazdinstava šteta stoprocentna. Apelu su se prve odzvale njihove kolege iz Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

-Prošle subote kolege iz kragujevačke Rače i Jagodine dostavili su nam 39 rojeva pčela. Rojevi koji su prikupljeni i u ostalim mestima u Srbiji, distribuirali smo našim pčelarima koji su imali najveći gubitak. Već nam je najavljeno da se priprema još jedna tura pomoći od oko pedestak rojeva – istakao je Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara “Kikinda”.

Povodom pomora pčela koji je krajem maja zadesio pčelare u okolini Kikinde, u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo održan je radni sastanak sa predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Udruženja pčelara“Kikinda“.

-Pokrajina je iznašla model da se pčelarima izađe u suret.Nakon što se upoznao sa podacima o pretrpljenoj šteti pčelara, kao i da je nekima od njih pčelarstvo jedini izvor prihoda, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević doneo je odluku da raspiše novi, drugi po redu, konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine – kaže Čolak.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je prepoznao nastali problem i izašao u susret pčelarima, kako bi uspeli da u kratkom roku bar delimično prevaziđu nastalu štetu.Za ovaj konkurs je izdvojeno više od šest miliona dinara za nabavku novih pčelinjih društava.

Pravo da učestvuju na ovom konkursu imaju sva lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, ali će prednost imati oni pčelari koji su pogođeni pomorom pčela. Konkurs je raspisan 18. juna i otvoren je do utroška sredstava, zaključno sa 25. junom.

Bili smo i na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Nadamo se pomoći i od Republike. Moram da istaknem i veliku podršu koju nam pruža gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Pavlom Markovim – zaključio je Čolak.