“Stav Grada Kikinde je da se ne ugasi nijedna škola”, istakao gradonačelnik Pavle Markov

Ovih dana na društvenim mrežama i u čaršijskim pričama vodi se polemika o tome kako će izgledati buduća mreža škola za teritoriju Grada Kikinde. Informacije koje kruže nisu precizne i ne odgovaraju stvarnom stanju.

 

 

 

 

 

-Svaka škola mora da ispunjava opdređene standarde. Deo škola je po zakonskim normativima izgubilo taj status i ono što bi trebalo da sledi je da se određene škole ugase i da se drugačije organizuje sistem obrazovanja. Stav Grada Kikinde je da se ne ugasi nijedna osnovna škola. Toga ćemo se držati i dok smo mi vode ko god da krene u tom smeru imaće velikih problema. To nam je vodilja kojom se rukovodimo prilikom izrade mreže škola. Reorganizacija će podrazumevati opstanak svih osnovnih škola jedino što će se menjati je da li će pojedine škole ostati matične ili ne. Objekti,obrazovni kadar ostaju isti jer nećemo dozvoliti da se suštinski bilo šta promeni – istakao je gradonačelnik Pavle Markov.

Izrada nove mreže škola zakonska je obaveza propisana od strane Ministarstva prosvete. To je tema o koja je aktulena u proteklih 10 godina.

-Mrežu škola pokrenulo je nadležno Ministartsvo i ona se sprovodi u čitavoj zemlji. Zakonski i podzakonski akti nas obavezuju da donesemo odluke i to nije nimalo lako. U odnosu na pre 30 godina umnogome je promenjena struktura stanovnika u Kikindi i selima, a sistem je ostao manje-više isti. Cilj mreže škola je racionalizacija i unapređenje obrazovanja, tako da moramo izraditi mrežu škola u skladu sa vremenom u kom živimo – rekao je Markov.

Konačan predlog kako će izgledati nova mreža škola još uvek nije završen.

Ako iko brine o selima i razmišlja o tome kako da se poboljšaju uslovi života u mesnim zajednicama onda smo to mi – zaključio je gradonačelnik.

U Srbiji se svake godine u prvi razred osnovne škole upiše oko 1.000 đaka manje.To je razlog što je Ministarstvo prosvete naložilo svim lokalnim samoupravama da do kraja marta sledeće godine završe izradu nove mreže škola. Akt o mreži škola naći će se i pred odbrnicima lokalnog parlamenta koji će odlučivati o njemu.