Štab za žetvu spreman za kosidbu hlebnog zrna

Žetva pšenice, koja je ove godine prema procenama nadležnih zasejana na oko 13.000 hektara počeće u trećoj dekadi juna, dok će košenje ječma početi ove nedelje. I ove godine gradski Štab za žetvu pomno će pratiti dešavanja na terenu, a na sastanku je usvojen plan zaštite od požara za vreme žetve kojim je definisano šta je sve neophodno da prati ovogodišnju vršidbu

 

 

 

 

 

 

 

 

-Svake godine podsećamo da je paljenje vatre na otvorenom zabranjeno zakonom, ali to nema velikog efekta. Nadležni će obilaziti teren i kažnjavaće svaku namernu paljevinu. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava do početka žetva obići će sve poljoprivrednike koji će učestvovati u žetvi. Mehanizacija i protivpožarni aparati biće pregledani tako da ćemo biti spremni za početak žetve – istakao je Milivoj Linjački, predsednik Štaba za žetvu.

Mesne zajednice imaju zadatak da pokose travu i rastinje na izlazima iz atarskog puta do glavne saobraćajnice. Dobrovoljna vatrogasna društva oformiće komisije koje će pratiti tok žetve, dok će tokom žetve biti organizovana i dežurstva.

-Na dnevnom dežurstvu po jedan vatrogasac biće na tornju, a noćno dežurstvo podrazumeva dva vatrogasca i jednog dežurnog vozača u svakom dobrovoljnom vatrogasnom društvu – rekao je Erne Talpai, predsednik Vatrogasnog saveza Kikinde.

Svaki poljoprivrednik mora da ima sertifikovani aparat za gašenje požara koji su obavezni da se ponesu prilikom skidnja hlebnog zrna.Protekle godine u oktobru zbog paljenja biljnih ostataka bilo je 170 požara.

Saobraćajna policija proveravaće ispravnost mašina i vozila koje učestvuju u žetvi, a pomoći će i da se saobraćaj nesmetano odvija. Kontrolisaće i obilaziti otkupna mesta jer nije redak slučaj da se stvore gužve jer se zatvori jedna saobraćajna traka prilikom predaje pšenice. Gradska uprava obezbedila je sredstva za kupovinu goriva za vatrogasna društva, a planirane su i dnevnice za dobrovoljne vatrogasce.