Srednje škole u Kikindi svečano obeležile školsku slavu, Svetog Savu

Ekonomsko trgovinska škola, kao i sve srednje škole u gradu danas su obavile svečanu ceremoniju obeležavanja slave Svetoga Save, uz prigodan program i gostovanje sveštenstva.

 U ovoj školi đaci i profesori su napravili kraći program koji je prethodio obrednome rezanju kolača

Do sada je školska slava bila u toku radne nedelje, rekao je direktor Ekonomsko trgovinske škole Tomislav Bartolić,  pa je bilo sasvim prirodno obeležiti je tokom dana, ali ove godine slava je u nedelju, te su direktori škola odlučili da slava bude ranije proslavljena, što znači  danas, 25. januara:

-Prošlog petka smo imali sastanak svih direktora osnovnih i srednjih škola. Jedna tema je bila i proslava slave,  Svetog Save. Ove godine, kako bi rekao naš narod slava “pada” u nedelju.  Ne znam da li je to veliki greh, što smo odlukom Aktiva pomerili slavu za 25. januar.  Lično smatram da smo  mogli u nedelju da obeležimo, kada je i vreme, jer kada sam pitao kolege da li mogu Đurđevdan, svoju slavu da pomere, rekli su da ne mogu, a školsku slavu mogu!? Lično mi se to ne dopada, ali vladam se po mišljenju većine.

Kada su crkva i običaji u pitanju, kako smo mogli da čujemo od Jereja Nikole Miškovića, crkva u nekim slučejevima pokazuje jednu vrstu fleksibilnosti i zagovara opciju na dobrobit većine.

Slava Savindan je praznik Srpske pravoslavne crkve, koji se proslavlja 27. januara. Na ovaj dan, 1236., odnosno 14. januara po starom kalenadru, Rastko Nemanjić– Sveti Sava je preminuo, u gradu Trnovu u Bugarskoj. Stvaranjem nove srpske države, dolazi i do jačanja kulta Svetog Save, a već početkom 19. veka, spevana je i poznata Himna Svetom Savi. Odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 2. januara 1840. godine, a na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, ovaj praznik proglašava se slavom škola u Srbiji.