„Srebrna magla pada“ u Kikindi

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ predstavljen je novi roman Srđana Srdića „Srebrna magla pada“.

Ivan Radosavljević, književni kritičar i urednik trećeg Srdićevog romana napravio je kraću retrospektivu rada kikindskog pisca, budući da ga prati od njegovih samih početaka u literarnom stvaralaštvu. Takođe, svrnuo se i na proces stvaranja novog dela.

-Pratim Srđanov rad još od vremena „Stubova kulture“ i sad smo samo nastavili sa saradnjom. Prvu verziju rukopisa sam dobio na čitanje proletos, letos i finalnu. Radili smo na njoj do jesenas, bili zadovoljni, pa je Srđan pronašao još neke stvari koje je trebalo doterati, a koje su meni promakle. Ipak, on je temeljniji čitalac od mene. Na našu veliku radost, delo je objavljeno i sada čekamo prve reakcije. Mogu da uputim blago upozorenje čitaocima da budu strpljivi, jer je knjiga teška i ozbiljna, zahteva posvećivanje, ali višestruko nagrađuje.

Jedan od osnivača i urednik u Izdavačkoj kući „Partizanska knjiga“ Vladimir Arsenić takođe prati Srdićev rad od početka i ističe da je posebno srećan zbog objavljivanja ove knjige.

-Srećan sam što je „Partizanska knjiga“ tu i što smo krenuli u celu priču. Ovo delo je kruna njegove dosadašnje spisateljske karijere, jer je ( iako se ovo njemu neće dopasti ) uložio u nju najviše sebe. Tekst je nastajao dugo, preko dve godine i doveden je do savršenstva.

Sam autor delo „Srebrna magla pada“ opisuje kao najbolju knjigu koju je mogao da napiše danas.

-Ovo je najviše od mene i mnogo više nego što sam očekivap da mogu da proizvedem. Knjiga je teška. Zahteva vreme, strpljenje i znanje. Mislim da nije neisplativa kao što su je neki u medijima opisali. Oni koji se usude da čitaju neće biti ostavljeni bez nagrade na kraju. Ono što sam hteo uradio sam više nego ikad i više nego ranije. Knjiga na neki način govori o komunikaciji koju nije moguće ostvariti, o teškim odnosima ljudi koji žive u specifičnoj vrsti izolacije, o tragičnim okolnostima u relacijama roditelja i deteta i na neki globalni način ovo je knjiga o ljubavi.

Promocija romana „Srebrna magla pada“ već je održana u Podgorici, Beogradu i Zrenjaninu, a nakon kikindske publike, Srdićevo delo biće predstavljeno novosadskim čitaocima.