Srbija u Norveškoj ima iskrenog prijatelja: Obeležena godišnjica “Krvavog puta” srpskih interniraca

Poslanička grupa prijateljstva sa Norveškom čiji je predsednik Milenko Jovanov sastala se sa vojnim izaslanikom u ambasadi Norveške u Beogradu Egilom Daltvajtom i naučnim saradnikom u Institutu za savremenu istoriju dr Bojanom Dimitrijevićem, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja logoraša u Norvešku, pod nazivom “Krvavi put”.
Jovanov je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Srbije građenje “kulture sećanja” i da ni jedna žrtva ne sme biti zaboravljena.
Dugo smo čekali trenutak da smemo jasno i glasno da kažemo da smo kao narod mnogo stradali kroz istoriju, samo zbog onoga što jesmo. Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću počeli smo da negujemo kulturu sećanja i naša obaveza je da to više nikada ne zapostavimo”, rekao je Jovanov.
Vojni izaslanik u ambasadi Norveške u Beogradu Egil Daltvajt istakao je da je tragična sudbina oko 5.000 zarobljenika, od kojih su polovina bili Srbi, a koji su iz tadašnje Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, premešteni u logore u Norveškoj, zauvek utrla prijateljski put dva naroda.
“Ta veza traje i danas i Srbija u Norveškoj ima iskrenog prijatelja, zato vam pružamo punu podršku na vašem putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Srbija se borila u oba svetska rata i uvek na pravoj strani i kroz našu podršku, želimo da odamo počast svim srpskim žrtvama rata”, rekao je Daltvajt.

Naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju dr Bojan Dimitrijević, govorio je o istorijskim činjenicama koje svedoče o stradanju zarobljenika u preko 30 logora u Norveškoj.

Maturantkinja gimnazije “Dušan Vasiljev” iz Kikinde, Irina Ilić predstavila je svoj nagrađivani naučni rad na temu stradanja Srba u norveškim logorima.