Srbija obeležava Dan državnosti

Nizom manifestacija Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Proslava Dana državnosti počela je juče, kada je Garda Vojske Srbije izvela je počasnu artiljerijsku paljbu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Počasni plotuni ispaljeni su sa Savske terase Kalemegdana. Počasnoj paljbi pristvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Garde general-major Milomir Todorović i okupljeni građani.

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je priznanja pojedincima i institucijama i rekao da nema uspešne države bez uspešnih pojedinaca. On je naveo da nema uspešne države bez uspešnih pojedinaca, te da je uspeh dete smelosti, onih koji ispisuju drugačiju istoriju ne samo svoje profesije, svoje zemlje već neretko istoriju čovečanstva.

Dan državnosti Srbije obeležen je danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Tople, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručuje da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese.

U Srbiji se 15. februar obeležava kao Dan državnosti u znak sećanja na godišnjicu Prvog srpskog ustanka koji je podigao vožd Đorđe Petrović Karađorđe.
Na isti dan, 1835. godine donet je i Sretenjski ustav kojim je Srbija postala nezavisna kneževina podeljena na okruge, srezove i opštine.