Spremna protivgradna zaštita

Sezona protivgradne zaštite počela je 15. aprila i završava se 15. oktobra. U ovoj godini protivgradni strelci, na svu sreću, još uvek nisu imali potrebe da ispljuju rakete, a gradska uprava i ove godine obezbedila im je sve neophodne uslove za rad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Grad Kikinda vodi računa o protivgradnim stanicama i strelcima, kao i o tome da raketa ima dovoljno. U kontaktu smo sa Repubuličkim hidrometeorološkim zavodom i za sada nema potrebe za kupovinom raketa jer imaju dovoljan broj. Ukoliko se za to ukaže potreba mi ćemo reagovati na vreme – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Na teritoriji grada ima 13 protivgradnih stanica i 26 strelaca koji dežuraju šest meseci u godini.

-Protivgradni strelci su veoma malo plaćeni i dobijaju 4.000 dinara mesečno. Posao je odgovoran i savestan, a kako bi motivisali strelce da još bolje rade iz gradskog budžeta izdvaja se po 8.000 dinara za svakog strelca mesečno – doado je Kabok.

Jasmina Subin protivgradni strelac je već tri godine. Živi u blizini protivgradne stanice na putu Kikinda- Bašaid:

-Radimo odgovoran posao. Dolazimo i noću i tokom dana, kada nam jave iz radarskog centra. Imamo obavezu da se javljamo radarskom centru. U slučaju potrebe da dejstvujemo naša obaveza je da postavimo rakete i ispaljujemo ih u skladu sa uputstvima koja dobijemo.

Delove Vojvodine već krajem aprila pogodilo je nevreme praćeno gradom koje je naviše štete nanelo voćarima.

-Stopostotne zaštite od grada nema. Stoga je moja preporuka da se usevi osiguraju. Za mesec dana biće raspisan konkurs lokalne samouprave gde će grad Kikinda sufinansirati 30 odsto od ukupne svote potrebne za osiguranje – precizirao je Kabok.

U suzbijanju grada rakete su uspešne maksimalno 70 odsto, a našu teritoriju pokrivaju dva radarska centra “Bajša” i “Samoš”. Kabok je dodao da će lokalna samouprava i ove godine obezbediti poljoprivrednicima besplatni odlazak i posetu novosadskom Poljoprivrednom sajmu.

Poseta sajmu biće omogućena 16. maja kada je dan stočara. Svi zainteresovani mogu da se jave na broj telefona 064/8968085. Ima slobodno stotinak mesta.