Sprečavanje rada na crno

Sprečavanje rada na crno

Prema statističkim podacima u Srbiji ima između 600.000 i 800.000 ljudi koji rade na crno. To je osam procenata od ukupnog broja stanovnika. Upravo ovi podaci udružili su relevante institucije u gradu, na čelu sa lokalnom samoupravom da započnu projekat “Sprečavanje rada na crno” koji je predstavljen u Savezu samostalnog sindkata za Kikindu i opštine Nova Crnja, Čoka i Novi Kneževac. Ljubica Otoran Anić šef Odseka inspekcije rada istakla je da je prošle godine u severnom Banatu zatečeno 180 radnika na crno:

 

 

 

 

-Očekujem najviše pomaka u sprečavanju rada na crno ove godine jer je uveden sporazum o priznanju krivice. Mi smo imali jako veliki problem oko prekršajnih kazni koje su u suštini bile stimulativne za one koji angažuju radnike na crno. Sada su novčni iznosi dosta visoki tako da verujem da neće biti isplativo angažovati radnike na crno.

Kazne za pravno lice su od 1,5 miliona dinara i za preduzetnika 650.000 dinara. Prema analizi Odseka inspekcije rada u Kikindi od 2014. do 2018. godine broj radnika na crno se iz godine u godinu smanjuje.

-Otvaranje novih radnih mesta direktno utiče na smanjenje broja radnika na crno. Tendencija lokalne vlasti je da i dalje radi na stvaranju uslova da budemo privlačna investiciona zona. To ne samo da će smanjiti broj angažovanih u sivoj zoni, nego će uticati i na one koji su već zaposleni u legalnim tokovima da im poslodavci omoguće bolje uslove za rad i bolje zarade – rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Radom na crno najviše gube oni koji pristaju da rade tako jer gube sva prava.

-Po Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti osobe koje su zatečene na radu na crno kod poslodavca snose sankcije i imaju zabranu ponovnog prijavljivanja u trajanju od devet meseci. Od inspekcije rada stižu rešenja tako da smo u 2016. godini dobili sedam rešenja za skidanje sa evidencije jer su osobe zatečene da rade na crno, a u 2017 i 2018. godini imali smo svega jednu osobu za koju nam je stiglo rešenje od inspekcije – dodala je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.

U sindikatu se vrlo često susreću se sa radnicima koji su na fiktivnom radu.

-Nema meseca da nam se neko ne obrati sa problemom da radi na crno. Sve njih uputimo na koji način to može da se reši. Potrebno je da ti radnici budu hrabri i istraju tada možemo da im pomognemo – rekao je Ilija Drljić, predsednik SSSS za Kikindu i opštine Nova Crnja, Čoka i Novi Kneževac.

Skupu su prisustvovali predstavnici grada Kikinde, inspekcije rada, Filijale NSZ, Fonda PIO, Opšteg udruženja preduzetnika, sindikata.