Sportistkinja, Dragana Golić iznela Časni krst iz hladne vode Starog jezera

Ova mlada sportistkinja, dugogodišnje kikindska bokserka kaže „Vera je jača od hladne vode“.

Petu godinu zaredom, u Kikindi se poštuje tradicija, kroz svečano obeležavanje Bogojavljenskog plivanja u vodi Starog jezera.

I ovoga puta su članovi ronilačkog kluba „Orka“ i SPC ispoštovali ovaj običaj kako bi ukazali na krštenje Isusa, koje je na reci Jordan, obavio sveti Jovan.

Članovi Orke su uklanjali led koji se u tankom sloju stvara na površini vode svake noći, kako bi zaštitili plivače od eventualnog povređivanja. Plivanje za Časni krst je običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju.

22 učesnika, plivalo je na temperaturi malo iznad nule i na očigled velikog boja građana, a krst je iz vode iznela Dragana Golić,  prva žena koja je plivala za Časni krst u vodi Starog jezera, u Kikindi:

-Imam 29 godina, bavim se boksom i rešila sam da dođem i plivam za Bogojavljenski krst. Oduvek sam želela da se prijavim. Ovoga puta sam čvrsto rešila. Nisam imala fizičke pripreme, to je čisto psihička priprema. Smatram da je vera jača od hladne vode.

Osim nje još 22 učesnika je ulaskom u vodu pokazalo hrabrost i veru, a među njima i petnaestogodišnji Miloš Đurić.

 

Trener i pokretač RK „Orka“ Stojan Bogosavljev je i rođen na Bogojavljanje i kako kaže, na ovaj dan se on oseća  počastvovanim, baš zato što poštuje hrabrost učesnika i veru svih koji su došli da ispoštuju stari srpski običaj:

-Ove godine se za plivanje prijavilo najviše do sada učesnika. Najmlađi ima 15 godina, najstariji 65. razbijali smo led, uslovi su orežani, ali kako kaže otac Boban, sve je u Božijim rukama.

Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem, jer nas “događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu”.

Ovaj praznik se slavi 19. januara jedan je od 15 najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve. Običaj je da se danas ne treba ništa u kući raditi, prati veš, niti šiti. Najvažnije je nemati zle misli, želeti ili činiti drugome zlo.