Sportsko penjanje u Kikindi

Sportsko penjački klub „Pentraks“ postoji u Kikindi od 2004. godine. Njegovi članovi su učenici osnovnih i srednjih škola. Ono što ih povezuje je ljubav prema prirodi i slobodnom kretanju.

Uvek nas ima desetak, a imamo i članove koji ne treniraju u Kikindi. Pve godine planiramo odlazak na prirodne stene, verovatno na Beljanicu, Gornjak, Ovčar Banju i u Vršac, kaže Nikola Kulezić, član SPK „Pentraks“.

Bavljenje ovim sportom umnogome zavisi i od vremenskih prilika i godišnjih doba. Iako svi vole prirodu i otvoreni prostor, u ovom periodu treniraju u zatvorenom, na veštačkim stenama. Kada ne osvajaju vrhove planina i stena, sportski penjači uz svakodnevno vežbanje snage, gipkosti i koncentracije, savlađuju teške detalje u stenama, čija je težina visoko iznad onog što je smatrano krajnjom granicom ljudskih mogućnosti.

Trener penjača Laza Radivojac ističe da je ovaj sport važan za psiho-fizički razvoj dece:

Ovo je sport gde su podjednako potrebni snaga, inteligencija i tehnika. Kao i u plivanju, zastupljene su sve grupe mišića, ali bez inteligencije i smišljanjem strategija, ne može se ništa preći.

Penjanje formira vitku fizičku građu i daje prirodan i skladan izgled. Prostorije Sportsko penjačkog kluba „Pentraks“ nalaze se u Ulici Save Tekelije 9, gde svi zainteresovani mogu da dođu i oprobaju se u ovim neobičnim aktivnostima.