Sportska manifestacija Mini basket 15.put u Kikindi

Festival je prvi put organizovan 2003. godine i do sada je kroz ovo prijateljsko sportsko nadmetanje prošlo oko 5000 takmičara, od kojih su neki sada već poznata imena u basketu. Ono što je većina čekala to je performans poznatog Nemanja Trikija Blažića, koji je doputovao baš zbog festivala i druženja sa učesnicima.

Mali sportisti znaju zbog čega su odabrali baš mini basket, a većina ima i svog idola čije se bravure u zakucavanju u koš uče i kopiraju. Igra se odvijala, kako je objasnio organizator Mini basketa  Milosav Reljin  na dva terena, a organizovan je i prikaz školice sporta:

-Sport je ovde prisutan, košarka je prisutna, deca se zabavljaju i to je ono što je najvažnije. Hvala gradu Kikindi što je podržao manifestaciju i uvek bio uz nas, hvala fabrici “Toza Marković”kao jednom od sponzora, hvala mojim košarkaškim prijateljima, što pomažu da uspomena na Ranka Žeravicu traje.

Mini basket nije, kako neki misle, mala košarka – već je to košarka za najmlađe, prilagođena njihovom uzrastu i visini. Formiraju se grupe za  predškolce, to jest za decu od tri do sedam godina i grupe za mlađe osnovce, odnosno đake od prvog do četvrtog razreda. Ono što je takođe bitno, što je posebno naveo predsednik Mini basket udruženja Srbije pri KSS Rade Georgievski to je veličina lopte i kako se ta veličina prilagođava uzrastu, ali i visini koša:

-Danas ćemo promovisati loptu broj 4. Ova lopta je sada prvi put u proizvodnji i prilagođena je za decu od osam do 9 godina. Lopte se razlikuju po obimu i po težini. Kad menjamo visinu koša, menjamo i težinu lopte.

Luta Pavlović je najbolji prijatelj pionira naše košarke i jednog od najboljih jugoslovenskih i srpskih košarkaških trenera Ranka Žeravice, čije ime nosi festival. Svake godine njemu u čast, ali i da pozdravi košarkašku mladost on se seća prvih koševa koje je postigao u igri sa najboljim drugom

Mini -basket Srbije i Košarkaški savez Severnobanatskog okruga organizatori su sportskog hepeninga. Generalni sponzor je Naftna industrija Srbije, a sportsku manifestaciju podržali su Grad Kikinda i fabrika “Toza Marković”.