Sporadična krađa košnica, u kikindskim atarima

Iako ne u tolikoj meri, kao što je bio slučaj ranijih godina i ovo leto će pojedini pčelari pamtiti po tome što su morali da provode noći u svojim pčelinjacima, kako bi sačuvali rojeve i košnice od lopova.

Svake godine smo svedoci da neko od pčelara ostane bez košnica ili mu lopovi pokupe med. Kako se čini da je iz godine u godinu to sve učestalija pojava, koja samim tim još više uznemirava poštene pčelare. Kako je za našu TV kuću naveo i poznati i priznati pčelar, koji je pre dve godine bio žrtva krađe čak 52 košnice, inače i predsednik kikindskog Udruženja pčelara, Saša Čolak, do sada je bilo već prijavljenih krađa u našem okrugu. Policija je upoznata sa situacijom na terenu, ali ono što je takođe vrlo bitno to je apel svim pčelarima da prijave, svaki vid uznemiravanja. Kako Čolak objašnjava, ovo nije bezazlena situacija i najgore u svemu je što se više ni ne zna kako bi ko mogao da odreaguje, ukoliko pronađe lopova, u pokušaju, kraj svojih košnica.

Lopovi su ti koji su orjentisani za krađu meda i košnica, koje kasnije preprodaju. U ovom slučaju, Čolak sumnja da se radi o lopovima, koji se razumeju u pčelarstvo, te koji znaju kako da dođu do rojeva i njih otuđe i kasnije ih ubace u svoje košnice. Ono što Tv Rubin nezvanično saznaje je podatak da se trenutno po pčelarskim društvima u Srbiji sakupljaju podaci i da se pravi mreža radnika MUP-a, sadašnjih i bivših, koji su pčelari i koji bi kombinujući svoja znanja pomogli u rasvetljavanju krađa.