Spomenik Jovanu Popoviću, nakon 10 godina uređen

U samom centru Kikinde, podignut je monumentalni spomenik pesniku Jovanu Popoviću, čiji je  okamenjen i uperen je prema vratima Magistrata ili kako se nekada, a i sada češće govori – Kurije, u kojoj se nekada sudilo i robovalo, a danas su u njoj Narodni muzej i Arhiv. Spomenik je u bronzi uradio 1953.godine akademski vajar Aleksandar Zarin. Poslednjih meseci  daleko lepši izgled privlači pažnju, kako žitelja Kikinde, koji vole svoj grad, te otuda i primećuju svakakve lepote, tako i putnika namernika, koji se rado šetaju kroz centar grada.  Ranijih godina je spomenik i zimi i leti bio ogoljen i dosta zapostavljen, sa žicama koje su davnih dana bile pričvršćene za svetlosne reflektore, a kasnije potpuno iskidane, ovog leta  prostor oko spomenika menja izgled i dobija na oplemenjenosti. Kako je ispred Sekretarijata za zaštitu životne sredine rekla Miroslava Krnić, na 11 lokacija je rađeno uređivanje

Od tog broja  tri lokacije u Mikronaselju, kod teretane, javne česme i dečjeg igrališta, zatim prostog u Svetosavskoj ulici, isperd zgrade GA/5, zatim ovaj prostor, u samom centru grada, koji je zapažen od strane sugrađana. Ovaj prostor oko sponemika Jovanu Popoviću  nije deset godina ukrašavan.Ukuno je 16  hiljada i dvesta  cvetnica zasađeno na svim ovim lokacijama. Ovo je druga smena cveća, a planirana je i treća u septembru i oktobru. Predstojaću manifestaciju, Dane ludaja dočekaćemo  sa lepom i podmlađenom cvetnom dekoracijom. 

 

Osim spomenika, tokom letnjih meseci, sve žardinjere na Gradskom trgu nisu izgubile na svom lepom izgledu. Nesnosne vrućine i temperatura iznad 40, nisu uništile cvetne korpe na kandelabrima i u delovima u kojima su parcijalno poređane razne vrste cveća. Rad zaposlenih u JP Kikinda, koji su u ranim jutarnjim satima ili kasno noću zalivali,  rezultirao je  očuvanim zelenim površinama, što u većini gradova i nije slučaj, pogotovo ovoga leta.

Održavanje cvetnica i svog saksijskog cveća, na kandelabrima  kojih ima 700 na gradskom trgu, zatim u Karađorđevoj, kao i parternog uređenja brine se JP Kikinda. To podrazumeva sadnju, zalivanje, prskanje, prihranu, održavanje i smenu cveća Samo na ovom prostoru, u ovom kružnom delu oko spomenika ima oko 7000 sadnica.

Ove godine primetan je i daleko malnji broj krađa sadnica, iako je bilo sporadičnih slučajeva. Nije bilo uništavanja cveća, što je itekako za pohvalu rekla je je Krnić i dodala da ekipe svakodnevno održavaju i obnavljeju sadnice, a tako će nastaviti i u toku jesenjih radova na oplemenjivanju zelenih površina i rundela u gradu.