Spomen obeležje poginulim i nestalim Kikinđanima tokom ratova devedesetih biće podignuto naredne godine

Nadležna komisija Grada Kikinde je u saradnji sa Udruženjem Srpski ratni veterani i sa predstavnicima porodica poginulih i nestalih u ratovima devedesetih došla je do zajedničkog rešenja o mestu gde će biti podignuto spomen obeležje sugrađanima koji su stradali u poslednjim ratnim sukobima, kaže Saša Tanackov, član Gradskog veća i predsednik komisije za spomenik:

-Ono treba da bude na Trgu srpskih dobrovoljaca, ispred broja 45, odnosno kod parfimerije DM. To spomen obeležje bi trebalo da bude napravljeno od kamena ili metala. U pitanju su trajniji materijali i ispred spomen obeležja nalaziće se imena pogunulih i nestalih vojnika i policajaca u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Tačni podaci o broju poginulih i nestalih u ratovima devedesetih nema. Određeni spiskovi postoje, ali su nepotpuni. Stoga je važna saradnja sa njihovim porodicama, da nijedno ime ne ostane zaboravljeno:

-Iz tog razloga uputili smo Javni poziv srodnicima poginulih i nestalih lica da daju svoju pismenu suglasnost da bi se njihova imena našla na tom spomen obeležju. Ovim želimo da izbegnemo situaciju da nekog slučajno izostavimo ili da se na tom spisku nađe neko ime kojem tu nije mesto.

Porodice poginulih i nestalih trebalo bi da se jave nadležnima u Gradskoj upravi:

-Pismene saglasnosti mogu da se daju do 24. novembra. Napominjem da zaistan nećemo moći da stavimo imena onih poginulih čiji srodnici nisu dali saglasnost. Stoga pozivam najbliže poglinulih i nestalih u ratovima devedesetih da potpišu saglasnost.

Nakon toga trebalo bi da se uspostavi saradnja sa višim instancama, kako bi se ova namera lokalne samouprave i porodica žrtava sprovela u delo.

-Kada budemo imali idejno rešenje, ponovo ćemo se obratiti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i nadležnoj Komisiji, koja daje suglasnost za idejno rešenje, natpis i sadržaj koji će se naći na tom spomen obeležju. Plan je da ono bude postavljeno sledeće godine i da nakon više od 18 godina od završetka poslednjeg rata na ovim prostorima, odamo dužnu počast poginulim vojnicima i policajcima.

Lokalna samouprava je za ovu namenu izdvojila određena sredstva iz budžeta:

-Predviđeno je 600.000 dinara za izradu spomen obeležja. Otvoren je Konkurs, Javni poziv je upućen svim umetnicima sa područja Republike Srbije. Do 23. novembra trebalo bi da imamo načelno idejno rešenje, ukoliko bude zainteresovanih vajara da pod datim uslovima konkurišu.

Tanackov napominje da su sa tekstom Konkursa upoznati i fakulteti likovne umetnosti iz Novog Sada i Beograda, kao i udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Komisija, koja će biti sastavljena od predstavnika Gradske uprave, akademskih vajara i predstavnika porodica poginulih i nestalih, doneće odluku o najadekvatnijem idejnom rešenju, prema kojem će spomen obeležje biti i napravljeno.