Spartanac, obijač banke i kesica čaja-urnebesni maskenbal u Sajanu

Tradicionalni maskenbal, kojim se na simboličan način završavaju hladni dani, a dočekuje proleće okupio je više od pedeset učenika OŠ „ Mora Karolj“ da, praveći različite maske, pokažu svoju maštovitost.

U ovogodišnjoj manifestaciji roditelji su takođe dali svoj doprinos, rekao je zamenik direktora škole, Robert Tapai.

-Nekoliko nedelja traju pripreme. Učestvuju školarci od prvog do osmog razreda. Takođe, pošto je za dane poklada tradicija da se prave krofne, mi  ćemo ih iskoristiti u jednoj od igara. Nakon igre, deca će pojesti sve što ostane.  Znači na početku ćemo imati maskenbal, imaćemo žiri koji će birati najlepšu masku. Pripremili smo i lepe nagrade. Maskenbal, koji je u okviru poklada nije samo mađarski običaj, a li ga mi već godinama na ovakav način pripremamo.

Kad se na jednom mestu nađu Spartanci, zatim razne estradne zvezde, pa medicinsko osoblje, likovi iz horor filmova, mađioničari i obijači banke, pa po koji odžačar, ali i kaktus i automat za slatkiše, onda sve liči na urnebesnu mešavinu svega i svačega, kao što i treba da bude, kada se organizuje   dečji maskenbal. Roditelji su, praveći maske za svoje đake, čini se, imali pune ruke posla.

 

Đaci su imali zadatak da prijave svoju masku, da se predstave žiriju i odšetaju jedan počasni krug, kako bi svi mogli da pogledaju koliko je maska autentična.

Glasanje će biti moguće ipreko FB  stranice škole, gde će biti postavljen galerija slika svih maski, pa će zainteresovani svojim lajkom moći da podrže najbolje i najmaštovitije. Inače, kako Tapai objašnjava u organizaciji današnje manifestacije počelo se već početkom drugog polugodišta, a u okviru rada na programu, učenici uče o tradiciji i običajima.

Nakon maskenbala organizovano je i takmičenje spretnosti, a glavni rekvizit su bile krofne, koje su pravili roditelji.