“Sovembar” i mala sova ušara, tema mini bazara u SC “Partizan”

Novembar u Kikindi osmi put nosi naziv Sovembar zbog poznatih malih sova ušara, koje su i ovoga puta bile inspiracija kikindskim osnovcima i srednjoškolcima u okviru mini bazara, organizovanog u prostoru sportskog centra „Partizan“.

Manifestacija, „Sovembar“, kojom se grad ba neki način odužuje ptici zbog čije popularnosti Kikinda ima značajno mesto na turističkoj mapi ne samo Evrope već celoga sveta i ove godine motivisala je organizacije, ustanove, ali i pojedince da budu još maštovitiji. Prostor sportskog centra „Partizan“ opet je zaživeo otvorenjem izložbe, koja je nosila naziv „ Sova ušara”.

 

Da li od kartona, papira, žice, gline, ili brašna male sove ušare su bile motiv za kreativno stvaralaštvo i đaka ali i nastavnika i predavača.

Sove utine su strogo zaštićena vrsta. Domaći i svetski ornitolozi su utvrdili da se u Vojvodini nalaze najveća zimujuća jata, a upravo u Kikindi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu.

 

Tokom zime sove dan provode u jatima, mirujući u krošnjama drveća u naseljima, a tokom noći love glodare i druge sitne životinje na njivama, u parkovima i dvorištima u široj okolini.

 

Tokom novembra, tačnije sovembra, upriličeno je niz aktivnosti, koje su usmerene ka proučavanju ove zanimljive vrste ptica. Grad posebnu pažnju posvećuje zaštitili stabla koja posećuju baš ove ptice, kao i Gradskog trga, kao jedinstvenom prostoru na kom obitavaju sove. Baš na Gradskom trgu za sutra je planirana završna manifestacija posvećena maloj sovi ušari. U vremenu između 11 i 13 sati, na trgu će biti organizovana mini žurka za sve sugrađane.